AKTIVNOSTIMA PROTIV DEPRESIJE

13.04.17 08:28


     Kao i sreća, tuga je takođe normalno osećanje, izazvana različitim situacijama obuzima nas često ali brzo prolazi i što je najbitnije ne treba je mešati sa depresijom koja utiče na poremećaj rapoloženja i postaje fatalna bolest. Nažalost, poslednjih godina zabrinjavajući su podaci Svetske zdravstvene organizacije da se broj depresivnih osoba, naročito mladih, povećava, pa je to i bila ovogodišnja tema povodom Svetskog dana zdravlja, pod sloganom „Depresija-hajde da razgovaramo“.

    Širom sveta su uoči 7. aprila održana mnogobrojna predavanja baš o depresiji, sve u cilju suzbijanja ove bolesti, ali i podizanju svesti kod mladih da je, pored fizičkog, podjednako bitno i očuvanje mentalnog zdravlja. Ovom temom pozabavili su se i predstavnici OEK „Sinergija“, koji su najpre organizovali kreativni kutak i (ne)zdravu izložbu, a zatim i nastale radove predstavili na uličnoj izložbi u Severnoj Mitrovici.     

    Zadata tema inspirisala je mlade da se kreativno izraze crtanjem, pisanjem, slikanjem. Za mlade učesnike kreativnog kutka spremali su ukusne voćne napitke, od voća po sopstvenom izboru.

    Volonteri Sinergije su predstavili i zanimljive fotografije kojima su pokušali da skrenu pažnju mladih i navedu ih kojim putem da se odbrane bolesti 21. veka, poput konzumiranja alkohola, cigareta, narkotika i slično.

     Mladi mitrovčani su okupljanjem, druženjem, razdragani i s osmehom na licu poslali veoma važnu poruku svim mladim ljudima, jednostavno su dokazali da različitim aktivnostima svi mogu da se izbore protiv depresije koja je sve češća. Mnogi su svoja iskustva podelili sa mladima i na takav način ih upozorili na opasnosti koje vrebaju iz svakog ugla.

     Bitna je samo jaka volja. Bitno je ostati pozitivan, uprkos mnogim stresnim situacijama. Zato upamtite, depresija nije bezazlena, ali ohrabruje činjenica da se uspešno leči, zato razgovarajte, ne gomilajte ono što vas muči pod tepih, ne skrivajte svoje probleme.

    Ovu aktivnost podržali su CARE Balkans i OAK Foundation.

AKTIVNOSTIMA PROTIV DEPRESIJE