SAVA ZDRAVKOVIĆ: OD NAGRADE DO NAGRADE

11.07.17 09:40


Postoje deca koja se jednostavno rode s talentom. Talenat ponekad otkriju kasnije ili sasvim slučajno, a onda za veoma kratko vreme postignu velike uspehe. Takav je slučaj sa mladim, dvanaestogodišnjim Savom Zdravkovićem. Pre par godina počeo je da svira harmoniku. Najpre uz pomoć i podršku svojih roditelja, zatim na časovima koje je pohađao kod muzičkih stručnjaka i najviše u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ Gračanica, gde harmoniku vežba u klasi profesora Ljubiše Kostića.

    Ono što privlači najveću pažnju je vrtoglav i brz Savin uspeh, čemu su dokaz brojne nagrade koje osvaja na muzičkim festivalima. Nedavno, na takmičenju Muzičkih i baletskih škola Srbije u Zrenjaninu, Sava je osvojio prvo mesto u kategoriji harmonike, a još svežija nagrada je drugo mesto na festivalu „Izvorske kapi“ u Aranđelovcu, u kategoriji pionira. Među brojnim kandidatima koji su učestvovali, ni ta nagrada nije uopšte zanemarljiva. Savu vrlo često pozivaju da na medijima, u brojnim televizijskim emisijama obogati program svojom muzikom, a učesnik je i na brojnim manifestacijama i priredbama. Ne priča puno, jer je za sve vreme nastupa uglavnom posvećen tome da dobro izvede svoju tačku, kao pravi profesionalac. Ipak, kako kaže, voli da učestvuje na festivalima i takmičenjima i zbog druženja i upoznavanja sa drugom decom, kao i razmene iskustava. Kada je muzika u pitanju, svira sve. Okušao se u svim muzičkim žanrovima, sa kojima se to na harmonici može. Ipak, ovde najčešće od njega očekuju da zasvira dobro, veselo i temperamentno, poznato kolo. Nisu mu strane ni klasične kompozicije na harmonici.

   Sava vežba redovno. Svakodnevno. Sa profesorima i sam. Roditelji mu pružaju značajnu podršku u razvijanju talenta, od kupovine samog instrumenta, do vožnje na takmičenja u drugim, daljim gradovima, kao i zbog posebne obuke, zbog koje povremeno mora da otputuje dalje. Sava Zdravković je učenik Osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici. Pored svih svojih obaveza na nastupima i festivalima, ipak se trudi da školu i školske obaveze ne zapostavi.

SAVA ZDRAVKOVIĆ: OD NAGRADE DO NAGRADE