FESTIVAL SREDNJOVEKOVNE MUZIKE U PRIZRENU

31.08.17 13:47


Prizren, srednjovekovni grad, srednjovekovna muzika, predivna atmosfera i nasmejana lica letnje večeri učinili su još prijatnijim događaj u atrijumu crkve Svetog Spasa iz četrnaestog veka.

„Medimus“ drugi Međunarodni festival otvoren je nastupima Edina Karamazova i ansambla "Levant" iz Beograda, čiji su zvuci muzike oduševili sve prisutne, što ih je podstaklo da prisustvuju i drugoj večeri festivala gde su učešće uzeli Dragan Mlađenović, Ansambl “CANSO“, slovenačko-hrvatski sastav i mađarski trio „Bourdon”.

Svi nastupi su propraćeni gromoglasnim aplauzima, međutim, publiku je, pored izvanrednog izvođenja varoške muzike iz 18. i 19. veka, istorijskim činjenicama o svakoj numeri, naročito oduševio Dragan Mlađenović. „Pokušao sam da za svaku pesmu nađem pričicu koja će objasniti publici kako je ona nastala, kako je krenula iz Prizrena u svet", istakao je ovaj muzički umetnik.

Među prisutnima je bilo mnogo onih koji su nekada živeli u Prizrenu, koji su svoje prve korake napravili baš u Potkaljaji, tu se školovali, družili, zaljubljivalji… Za njih dolazak u svoj rodni grad, kao i prisustvo ovom festivalu, predstavlja veliki događaj. Ovaj festival je spoj savremenog muzičkog stvaranja gde je sve izvorno i počelo, poručuju organizatori, nadajući se da će, upravo „Medimus“ iz godine u godinu okupljati sve više izvođača ali i publike iz različitih krajeva. “Čitajući istorijske spise o Prizrenu naišli smo na podatak da je prvi profesionalni muzičar ove srednjovekovne muzike, koji je svirao na Lauti, bio Dragan Prizrenac. To nas je podstaklo da dalje krenemo u priču uvereni da je Prizren, koji je i sam po sebi bio srednjovekovni kulturni centar, idealno mesto za prezentaciju ove vrste muzike”, naglasila je Radmila Knežević umetnički rukovodilac festivala.

Oživljavanje izvorne muzike, ali i promocija kulturnih vrednosti ciljevi su ovog Međunarodnog festivala srednjovekovne muzike u Prizrenu. Podsetimo, na prvom festivalu održanom prošle godine predstavili su se članovi ansambla "Renesans" iz Beograda, članovi ansambla "Minstrel" iz Dubrovnika i Slobodan Trkulja.

Organizatori Međunarodnog festivala srednjovekovne muzike su Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela, Fondacija Sveti Arhangeli i Dom kulture Gračanica.