HRONIKA JEDNE MLADOSTI

06.09.17 07:36


Nakon što su ljubitelji poezije sa velikim oduševljenjem prihvatili prvu zbirku “Ispovest hartiji”, mladog pesnika Saše Marinkovića, on je nastavio da beleži stihove u čemu mu se pridružuje i mlađi brat Marko. Udruženi objavljuju “Hroniku jedne mladosti”, a njihovi stihovi, protkani prošlošću i današnjici osvajaju srca čitalaca.

Nakon što su 1999. godine napustili Gnjilane i doselili se u Gornje Kusce, selo nadomak svog rodnog grada, braća Marinković svoje emocije izražavaju na kreativan način. Oni se svojim drugarima, prijateljima, rodbini predstavljaju kroz poeziju, raznovrsnim stihovima u kojim opisuju ljubav, život, ali i nostalgiju…

-“Hronika jedne mladosti “ objavljena je ove godine u koautorstvu sa mojim rođenim bratom, sastoji se iz dva dela, jedan potpisuje brat, a jedan deo su moje pesme. I ovu, kao i moju prvu knjigu, karakteriše žanrovska raznovrsnost, tako da u oba dela možete naći i rodoljubive, lirske (ljubavne), misaone (refleksivne), društveno angažovane pesme i tako dalje-, napominje Saša.

“Ovo je proizvod dva pera, delo dva brata”, ističe on ponosno i dodaje da je interesovanje čitalaca značajno. Iako sada potpisuje dve knjige, Saša kaže da i nije baš popularan, ali se ipak dešava da neko zatraži autogram.

“Bitno mi je da u svetu književnosti ostavim traga, a popularnost mi nije najbitnija. Zadovoljan sam prijemom svoje prve knjige od strane čitalaca, uostalom celi tiraž je rasprodat. Nadamo se bar polovičnom uspehu i ove zajedničke knjige”, kaže Saša.

“Hronika jedne mladosti” pored promocija na Kosovu, tokom septembra meseca biće predstavljena i na desetom festivalu knjige u Aranđelovcu, a potom će imati i promociju na sajmu knjiga u Beogradu.

Marinkovići svakodnevno pišu, inspiraciju nalaze u svemu što ih okružuje, Saša naglašava da ga vode njegova unutrašnja čuvstva, stihovi se sami nižu, zato mladima poručuje da obavezno čitaju, da čitaju što više, ali i da postanu tvorci reči. Napominju da materijala ima i za treću knjigu, da se uvek može očekivati nešto novo, ali i da finansije predstavljaju veliki problem.

Hronika jedne mladosti je objavljena u izdanju Književne omladine Srbije, u ediciji Pegaz.

hronika jedne mladosti