“DANTONOVA SMRT” OTVARA NOVU SEZONU NARODNOG POZORIŠTA

11.09.17 07:38


U susret novoj pozorišnoj sezoni u Narodnom pozorištu u Gračanici radno. Pripreme za predstavu “Dantonova smrt” i zvanično počele. Iz ovog pozorišta najavljuju još dve nove predstave.

“Dantonova smrt” jedno je od najvažnijih dela nemačkog književnika Georga Bihnera. Iako je ova drama nastala davne 1835. godine i danas je veoma aktuelna na pozorišnoj sceni, a 18. oktobra će se ovim komadom, u režiji Maurisija Farea, gračaničkoj publici predstaviti glumci Narodnog pozorišta.

Maurisi Fare, švajcarski reditelj, rodom iz Katalonije sa glumcima ovog pozorišta radio je na predstavi “Revizor”, ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, koju je publika veoma dobro prihvatila, a koja je nagrađena specijalnom nagradom kritike i nagradom za ulogu glumcu prištinskog teatra Milanu Vasiću na festival Joakim Vujić, u maju prošle godine u Gračanici. Međutim, Maurisio se u Gračanicu vraća Bihnerovim komadom i ne krije zadovoljstvo.

“Nisam samo zadovoljan, već sam i veoma srećan što sam ponovo ovde i pričao sam sa kolegama o tome da mi je utisak kao da sam se vratio kući“. “Dantonova smrt je jedno od najvećih dela evropske književnosti, pokušava da zabeleži jedan deo francuske buržoaske revolucije koja je promenila život Evropljana. Bihner je u ovom komadu koristio i originalne tekstove francuskih revolucionara“, istakao je reditelj Maurisio Fare. Uloge su podeljene, glavna je ovog puta pripala prvaku niškog pozorišta Aleksandru Mihailoviću. “Čest sam gost mojih kolega u prištinskom pozorištu, tako da ceo ansambl i Gračanicu osećam kao deo moje kuće. Sa Maurisijem smo već radili Revizora, očekujem da će i Danton dobro proći”, rekao je Mihailović.

Glumac Milan Vasić je uveren da će ovo biti dobra predstava, iako je, kako je rekao, rad sa stranim rediteljem nešto drugačiji od onoga na šta su navikli. On se veoma raduje jesenjoj pozorišnoj sezoni. “Dobar je ovo ansambl, mislim da ćemo napraviti dobru predstavu. Voleo bih da Maurisio ima dobar koncept, da zna tačno šta hoće, a od nas može da dobije sve što poželi“, rekao je Vasić.

Pored Mihailovića i Vasića glumačku postavu čine još i Bojan Stojčetović, Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Milena Jakšić i Tamara Tomanović. Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimograf Sara Bradić. Direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić veruje da će napraviti predstavu koja će osvajati nagrade na festivalima. On je, pored „Dantonove smrti“ najavio još dve predstave koje će biti prikazane ove jeseni.

NOVA POZORISNA SEZONA