VELIKI GODIŠNJI KONCERT KUD-A “BRANKO MEDENICA”

10.11.17 13:12


Tradicionalni godišnji koncert kulturno-umetničkog društva “Branko Medenica” Kosovo Polje-Ugljare ovog je puta bio od posebnog značaja za članove, istovremeno je i proslavljen jubilej povodom 70 godina postojanja i rada ovog društva.

Sala Doma kulture u Gračanici bila je mala da primi sve ljubitelje folklora. Sadašnji rukovodioci ovog KUD-a postarali su se da svoju vernu publiku najpre podsete na početke rada, osvrnuli se na istoriju društva i fotografijom prikazali bitne činjenice, a onda je počeo folklorni spektakl.

Koncert je otvoren najstarijom koreografijom "Igre iz Sićeva", a zatim su mladi igrači izveli i ostale koreografije igara iz svih krajeva koje godinama vredno spremaju. Prisutni su uživali u dvočasovnom programu.

“U ovom sam društvu od svoje osme godine, dakle gotovo ceo svoj život”, ponosno ističe Dragan Ćirković, jedan od rukovodilaca i dodaje: “Drago mi je što smo uspeli da sačuvamo tradiciju od zaborava. Iako smo prolazili kroz mnoge teške situacije, mi smo ovo društvo održali, vratili staru slavu i ubuduće ćemo se truditi da se ne zaboravi ono što su naši preci radili, ali i da naše mlade članove podstaknemo da krenu našim putem”, naglašava Ćirković.

Uporni u svojoj nameri mladi folkloraši sa zadovoljstvom prihvataju ulogu čuvara tradicije i narodnih igara.

“Sreća je biti deo ovog KUD-a, pored očuvanja tradicije, što nam je cilj, česti nastupi u mnogim mestima pružaju mogućnost upoznavanja nekih novih ljudi, druženja”, kaže Lazar, jedan od članova.

Specijalni gosti na ovogodišnjem koncertu bili su članovi KUD-a "Kopaonik" iz Leposavića, čiji rukovodilac Đorđe Lakušić nosi veoma lepe uspomene iz KUD-a “Branko Medenica”.

“U Medenici sam počeo, tu sam naučio prve korake folklora, mnogo sam u ovom društvu naučio, to je životna škola. Srećan jubilej, želim im puno uspeha u daljem radu. Moram da napomenem da kulturno-umetnička društva imaju veliki značaj kada je očuvanje tradicije i kulture u pitanju, zato treba negovati to”, rekao je Lakušić.

KUD BRANKO MEDENICA