OTVORENO TELEFONSKO SAVETOVALIŠTE ZA DECU I MLADE U MITROVICI

08.12.17 09:40


Svako dete ima pravo na zdravo i sigurno detinjstvo, odrastanje u adekvatnim uslovima sa potrebnom pažnjom i negom.U cilju zaštite, edukacije i savetovanja dece, mladih i roditelja, otvoreno je Telefonsko savetovalište na Medicinskom fakultetu u Mitrovici.

Telefonsko savetovalište za decu i mlade ima za cilj zaštitu dečjih prava i prevenciju od zlostavljanja, zanemarivanja i svih oblika nasilja. Nasilje je prisutno svuda – u kući, u školi, u institucijama, na ulici. Iako deca ne doprinose stvaranju ovakvog okruženja, ona najviše trpe i snose posledice.

Nasilje ne nanosi štetu samo deci. Ono uništava samu srž društva i ima negativan uticaj na dobrobit porodica i zajednica. Studenti Medicinskog i Filozofskog fakulteta (odsek pedagogija i psihologija) radiće kao operateri u novootvorenom Savetovalištu. Obučeno je 26 operatera, koji su stekli znanje iz praktičnog i teorijskog dela o tome kako treba da izgleda razgovor sa decom i mladima koji se budu javljali Savetovalištu.

“Dužnost operatera je da se javlja na telefon i daje savete deci i mladima koji imaju određene probleme ili samo žele da podele sa nekim nešto što možda ne mogu da podele sa nekim iz svoje okoline” – rekao je Mihajlović, jedan od operatera.

Savetovalište će biti dostupno za pozive u periodu od 8-17h, ali postoji mogućnost da ova SOS linija bude otvorena i 24 sata. Poziv Savetovalištu je potpuno besplatan i pozivom na broj 0800220023 dobija se savetnik koji sa decom obrađuje temu koju dete, mlada osoba ili roditelj iznosi.

Postoji ideja da ukoliko ovo Savetovalište zaživi, da se ono proširi na celu teritoriju Kosova, gde bi svoju podršku pružili nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta.

TELEFONSKO SAVETOVALISTE