OŠ “VUK KARADŽIĆ” PROSLAVILA VEK POSTOJANJA.MAGAZIN FOR YOU ODLIKOVAN PLAKETOM ZAHVALNOSTI!

09.11.18 13:13


Svečanom akademijom OŠ “Vuk Karadžic” iz Sočanice obeležila je juče  100-godišnjicu svog postojanja. Centralna proslava održana je u Domu kulture u Sočanici gde su pored đaka, roditelja i nastavnog osoblja, prisustvovale i mnogobrojne zvanice, a zaslužnim institucijama i pojedincima su uručene plakete i zahvalnice. Zbog dugogodišnje uspešne saradnje koju imamo sa ovom školom, Magazin For You je specijalni dobitnik Plakete zahvalnosti!

KFOR je pomogao pri štampanju i izdavanju monografije ove škole i na taj način se zahvalio ovoj obrazovnoj instituciji na plemenitoj misiji obrazovanja koju sprovode. Pored monografije, KFOR je pomogao i štampanje školskog magazina "Ogledalce" koji izlazi jednom godišnje.

Svečanom jubileju škole je prisustvovao zamenik komandanta KFOR-a, brigadni general, Reinhart Ruckenstuhl koji je formalno uručio monografiju i školski časopis direktoru ove obrazovne ustanove, Draganu Radovanoviću.

“"Veoma mi je drago što mogu u svoje ime i ime KFOR-a da vam čestitam ovaj veoma značajan jubilej i poželim uspeha u daljem radu. Ovo je veoma značajno dostignuće i pokazuje značaj obrazovanja za budućnost i napredak svakog društva”,istakao je Ruckenstuhl.

Direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Sočanici, Dragan Radovanović naglasio je da su počeci rada u školi bili teški, ali da su se proteklih godina postepeno razvijali, da bi danas postali jedna od najmodernijih školskih ustanova na severu Kosova.

“Škola je formirana, par dana nakon Prvog svetskog rata, što je govorilo o potrebi da se što pre krene sa obrazovanjem stanovništva. Počeci su bili teški, po privatnim kućama, ljudi su sami pravili klupice i stolice za đake. Dug put smo prošli od tada do danas jer je naša škola sada moderna obrazovna institucija”, kazao je Radovanović.

Verni čitaoci Magazina For You, učenici ove škole sa kojima smo razgovarali, srećni su i ponosni zbog jubileja koji slave.

“Pravo je zadovoljstvo pohađati ovu školu kada obeležava ovako veliki i značajan jubilej. Obrazovanje je izuzetno važno jer nas vodi ka novim otkrićima i novim granicama ljudskog znanja”, kazala nam je 13-godisnja Marta. Sa njom se slaže i njen drug Vasilije, koji dodaje da je  veoma srećan što je učenik ove škole  bas u godini obeležavanja 100 godina postojanja.

Iako postoje tvrdnje da je Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Sočanici kraj Leposavića počela s radom još 1908. godine, ipak su verodostojniji podaci koji govore da je ova škola formirana deset godina kasnije. Od tada do danas, kroz ovu školu su prošli na desetine generacija i hiljade đaka.

Magazin For You zahvaljuje se OŠ “ Vuk Karadžić” na ukazanom poverenju i nagradi koju smo dobili,  čestitamo 100-godišnjicu i naravno želimo im da traju i u narednim stolećima!

OS SOCANICA