< Prev 1 2 332 33 34 Next >

Nafta - crno zlato


Veoma mali broj ljudi dolazi uopšte u dodir s naftom. Nalazi se skrivena u mnogim proizvodima i ima različitu upotrebu. Nafta je mnogostrana i važna supstanca. To je materija koja podmazuje našu svakodnevnicu.
Zamisli nakratko zemlju u kojoj nema nafte. Mnogi automobili ne bi vozili, zimi bi već ina stanova ostala bez grejanja, takođe ne bi bilo nekih lekova. Nafta je važna materija, koja značajno utiče na našu svakodnevnicu.

Cela vest...


Evri za Litvaniju


Početkom godine je i u poslednjoj baltičkoj zemlji Litvaniji uveden evro kao službeno platno sredstvo. Privreda se nada većem porastu. S druge strane postoji i zabrinutost od poveđanja cena.
Nakon susednih zemalja Estonije 2011. i Letonije 2014. godine, od 1. januara je i Litvanija pristupila evrozoni. Ova baltička Republika je devetnaesta zemlja, koja je deo zajedničke evropske monetarne oblasti. 

Cela vest...


Objavljeno na mreži: Wolfram Alpha


Za vreme velikog odmora krećete se u grupi starijih? Znali biste ceniti ovu prednost, da nije nastave matematike gde se uvek više brojevi i reči zamenjuju kriptološkim znakovima? Ako na ovo pitanje odgovorite pozitivno, onda je verovatno ovaj pronalazak iz interneta kao stvoren za vas. Svako poznaje Google, Bing i druge pretraživače, putem kojih se može doći do informacija sa interneta.

Cela vest...


Objavljeno na mreži: Online Spirograf


Ukoliko želite da isprobate svoju kreativnost, ne smete propustiti najnoviju stranicu naše rubrike "Objavljeno na mreži".
Pronašli smo za vas prvi digitalni Spirograf (spirograph) koji funkcioniše. Uverite se sami na adresi http://nathanfriend.io/inspirograph
Kratko objašnjenje za one bespomoćne među vama koji se pitaju, šta bi to tačno moglo da bude.

Cela vest...


Gde je nastao? Sapun


Gde je stvarno nastao? I kako je izgledao put sapuna kroz istoriju?
Iako je to za naše osetljive noseve nezamisliva pretpostavka, postojala su vremena u kojima je čišćenje sapunom bilo zamenjeno veoma upitnim radnjama u praksi.
Ali, počnimo iz početka.

 

Cela vest...


Beskorisno korisne stranice na Internetu


Nema šta nema na Internetu
Mi smo surfovali Internetom u vašu korist.
Internet. Malenkost od 1.053.778.388 Internet-stranice koje samo čekaju na to da ih najzad razotkrijete. Da li vam ovaj broj zvuči nemoguće? Zapravo - da li ste u stanju da prelistate 41244 stranica dnevno, gde biste upoznali sadašnji sastav stranica za 70 godina.

Cela vest...


Organizacije i institucije Evrope - Evropska svemirska agencija


Svemir - beskonačno prostranstvo. Radi istraživanja svemira, u Evropi od 1975. postoji organizacija „European Space Agency“ (Evropska svemirska agencija). Glavno sedište Evropske svemirske agencije (ESA) nalazi se u francuskom glavnom gradu Parizu. Organizacija ESA je osnovana radi koordinisanja napora država članica Evropske Unije u istraživanju svemira. 

 

Cela vest...


Pre 200 godina vreme još nije bilo sazrelo


Dana 18. juna 1815. godine, u noć, vojna i politička zvezda jedna od najznačajnijih ličnosti svog vremena, spustila se toliko brzo da se nedavno našla na nebu političke Evrope.
Porazom francuske vojske, 15 kilometara južno od Brisela, blizu gradića Vaterloa, završila se konačno vlast Napoleona Bonaparte nad Francuskom, kao i njegova prevlast na celom evropskom kontinentu.
Ono što je ostalo bile su ideje i principi novog shvatanja prava koje je Napoleon doneo evropskim zemljama. 

 

Cela vest...


Vrata Kosova u svet


Na 15-tak kilometara od glavnog grada Kosova nalazi se mesto koje više od bilo kojeg drugog spaja malu balkansku zemlju sa svetom – Pristina International Airport. Međunarodni aerodrom Prištine predstavlja jednu uspešnu priču, a put do uspeha nije bio tako lak. Prvobitno korišćen kao vojni aerodrom u prošlim dekadama je konsekventno izgrađen kao aerodrom za različite svrhe i kao raskršće za vazduhoplovstvo. 

Cela vest...


Poštovanje jedan prema drugome - o poseti


„Da sam bio u prilici da započnem još jednom, svakako bih prilikom izgradnje Evrope skrenuo pažnju manje na privredu, a više na kulturu i na obrazovanje", rekao je jednom Žan Mone (1888-1979), osnivač mirne i ujedinjene Evrope. Kosovo je kao demokratska zemlja deo Evrope. To se odražava i u dobrim kontaktima između škola na Kosovu i škola u drugim evropskim državama, kao npr. u Nemačkoj.

Cela vest...


< Prev 1 2 332 33 34 Next >