5 NAJBOLJIH ZABAVNIH PARKOVA NA SVETU

26.05.2023

 

Zabava je nešto čemu se svi radujemo. Bilo da ste dete, tinejdžer ili odrasla osoba, zabavni park je mesto gde svako od nas može da oživi svoje sećanja iz detinjstva i doživi zabavu iznova. Neki od najboljih zabavnih parkova na svetu predstavljaju savršen spoj između zabave i uživanja. Bilo da su u pitanju uzbudljive vožnje, akva parkovi ili bajkovite zemlje snova, ovi parkovi svakako predstavljaju mesta gde vam nikada neće biti dosadno. Stoga smo vam mi pripremili listu 5 najboljih tematskih zabavnih parkova na svetu, koji pružaju nezaboravna iskustva koji retko ko može da zaboravi.

 

1.Dizniled, Francuska

Kada kažemo zabavni park, naravno da svi prvo pomisle na Diznilend (Disneyland), stoga i opravdano prvi na listi. Međutim, Diznilend je zajednički naziv za pet zabavnih parkova Volta Diznija koji se nalaze širom sveta. Diznilend u Parizu je jedini evropski park ovog tipa, sa obzirom na to da se ostali nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i Hongkongu. Zbog toga se ovaj Diznilend često naziva i Eurodiznilend, a otvoren je 1. aprila 1992. godine u Parizu. Pariški Diznilend nudi čarobnu i bajkovitu atmosferu i sastoji iz dva dela. Prvi deo je zabavni park, čaroban svet zabave, crtanih junaka, razonode, nezaboravnih vožnji, bajkovite scenografije, vozići, ringišpili, zamkovi, kuće straha, letelice, svemirski brodovi, gusarske pećine i sve ono što jedan luna park može da sadrži, ali veće, grandioznije i u duhu Volt Dizni crtaća. Drugi deo je Diznijev studio, nešto nalik na filmski muzej posvećen kinematografiji i svetu crtanih filmova.

 

2.Universal Studio, Japan

Poznat kao jedan od najboljih zabavnih parkova širom sveta, Universal studio u Osaki, prestonici Japana, svake godine privlači milione posetilaca. Poznat je i kao dom najpoznatijeg čarobnjačka na svetu – Harija Potera. Ovaj tematski park nudi zabavu svetske klase u kojoj mogu u potpunosti da uživaju svi uzrasti. Ovaj park poznat je i po tome što je i prvi dom najpoznatijim animiranim  vodoinstalaterima na svetu Super Mariu i Luiđiju i njihovom Super Nintendo World-u.

 

3.Gardalend, Italija

Nakon dalekog Japana selimo se u sunčanu Italijiu, gde je na obalama slikovitog Garda jezera, nedaleko od Verone i Venecije, nalazi jedinstveni zabavni park Gardalend. Ovaj najveći i najzabavniji park u Italiji, godišnje poseti oko tri miliona posetilaca. Najveću pažnju posetilaca privlače zanimljivi rolerkostera i delfinarijum, koji imaju veoma slikovita imena: Plavi tornado (Blue Tornado), Magična planina (Magic Mountain), Sequoia Adventure i Bekstvo sa Atlantide (Fuga da Atlantida). Svaka od vožnji je jedinstvena, uzbudljiva i sa puno iznenađenja. Ukoliko vas privlače neke druge avanture, onda možete da se uputite u istraživanje Tunginog kraljevstva i Afrike, vozite se sa piratima, istražujete stare civilizacije i otkrivate čudesne stvari u Dolini kraljeva, tragajući za faraonovom grobnicom.

 

  1. Legolend, Danska

LEGO® kockice, poznate i obožavane od strane dece širom sveta, izumeo je tridesetih godina danski izrađivač igračaka Ole Kirk Kristiansen.

Zabavni park Legolend otvoren je 1968. godine u Billundu u Danskoj. Ono što ovaj park čini jedinstvenim je osam uzbudljivih tematskih avanturističkih “svetova”, zajedno sa 50 poznatih znamenitosti i modela, koji su sačinjeni od preko 50 miliona Lego kockica. Osim toga, Legolend nudi i uzbudljive vožnje u minijaturnim vozovima i vodenim toboganima.

Park se konstantno širi i nadograđuje, a novi parkovi sa istim konceptom su izgrađeni i u Engleskoj, Nemačkoj i SAD-u.

 

  1. Prater, Austrija

Avantura, tradicija i bečki šarm odjednom – nijedno drugo mesto ne zrači sa toliko energije i radosti življenja kao bečki Prater. Prater u austrijskoj prestonici je jedan od najvećih i najstarijih evropskih zabavnih parkova.

Luna park je nazvan jednostavno – Prater, po istoimenoj atrakciji, tornju Prater – ringišpilu sa kog se pruža prelepa panorama na ceo park i jedan deo Beča. U Prater parku možete probati vožnju u nekom od turbulentnom rolerkosteru ili vrtoglavo visokom ringišpilu, ili pak možete da se odlučite za vožnju u sablasnom vozu duhova. Zato, zabavite se i uživajte jer je ovo upravo moto Pratera!

NEW MAGAZINE