NOVI SVET I VIKINZI

16.11.2021

 

 

Vinland ili „zemlja vina“, ne nalazi se ni na jednoj od današnjih mapa. Međutim, pre nekih 1000 godina, služila je kao pozornica za jedan monumentalni trenutak u svetskoj istoriji. Islandske sage ga beleže kao mesto gde su, 500 godina pre nego što je Kolumbo doplovio brodom, Vikinzi postali prvi Evropljani koji su kročili u takozvani Novi svet, čak izgradivši i naselje, koje nažalost nije bilo dugog veka.

 

Do kasnih 980-ih, ovi severnjački moreplovci su već formirali kolonije na Islandu i Grenlandu, atlantskim “stepenicima”, koji su ih doveli u domet kanadske obale. Gradili su kuće, sakupljali resurse, trgovali i naravno sukobljavali se s domorocima. Zatim, brzo kao što su pristigli, napustili su Vinland.

 

 

Stvarni Vinland

Vekovima su naučnici povezivali Vinland s drugim čuvenim carstvima kao što su Atlantida ili Avalon. Međutim, arheolozi su nastavili da traže dokaze i tragove, da bi se 1960. potraga isplatila, kada su An Stine Ingstad i Helge Instad iz Norveške iskopale niz zemljanih građevina  na severnom rubu Njufaundlenda, blizu zaliva Svetog Lorensa. Pokazalo se da je lokalitet L’Anse aux Meadows (Lans o Meduz) nordijskog porekla. Do danas, to je jedino verifikovano vikinško naselje na američkom kontinentu.

 

Sastoji se od osam građevina s drvenim okvirom i debelim zidovima od zemljane građe, što je stil gradnje uobičajen na Grenlandu i Islandu.

Čini se da su Vikinzi u L’Anse aux Meadows ostali najviše nekoliko decenija, a zatim su se vratili na Grenland. Za tako izdržljivu kulturu, sposobnu da preživi surovu severnu klimu, može se činiti čudnim što nisu uspeli na ovom relativno gostoljubivom mestu.

 

NEW MAGAZINE