DUGA SE NAJBOLJE VIDI NA HAVAJIMA!

23.11.2021

Ako ste strastveni ljubitelj duge i želite da posmatrate ovaj lepi fenomen, ne tražite dalje od države Havaji. Duga je spektakularan prirodni fenomen, a jedno od mesta na svetu gde ćete je vrlo verovatno videti su Havaji. Osim što je tamo veoma čest prizor na nebu, duga na Havajima je neodvojiva od kulture i tradicije.

Zašto su ostrva u Tihom okeanu uzor za ovaj optički fenomen, uzrokovan višestrukim prelamanjem i refleksijom svetlosnih zraka u kapima kiše?

U studiji koju je objavilo Američko meteorološko društvo 2021. godine zabeleženo je da „planine na tom području proizvode oštre nagibe u oblacima i kišama, koji su ključni za obilna viđenja duge“.

“Duga zahteva relativno izolovane pljuskove, kao i mogućnost da sunčeva svetlost ulazi sa strane. Na Havajima i planine pojačavaju te pljuskove”, rekao je naučnik Stiven Bazinger, potvrđujući da je Honolulu odlično mesto za posmatranje duge jer je u zavetrini, pa pruža lep pogled na planine gde su pljuskovi, kao i duge uobičajeni.

Najčešće se viđaju u popodnevnim satima, kada sunce zalazi, a duge se dižu na istoku.

Većina duga može se videti neposredno pre zalaska sunca, ali ih ima i ujutru. Noću topla morska površina zagreva atmosferu, što dovodi do razlike u temperaturi i favorizuje jače pljuskove, zbog čega se duge često pojavljuju na Havajima baš na vreme za doručak.

Zagađenje vazduha, polen i velika količina grebena takođe pomažu Havajima da se nađu na vrhu liste kada su u pitanju količina i kvalitet duge.

NEW MAGAZINE