ZAŠTO JE PLIVANJE DOBRO ZA VAŠE TELO?

11.06.2024

 

Prednosti plivanja su brojne. Plivanje može biti od koristi ljudima bez obzira na uzrast i sposobnosti – od najmlađih do najstarijih, od najsporijih do najbržih, ljudima sa povredama, trudnicama, početnicima i profesionalnim sportistima. Plivanje pozitivno utiče na mnoge aspekte života, uključujući fizičke, mentalne i emocionalne dobrobiti. Nije ni čudo što lekari, fizioterapeuti, psiholozi, lični i sportski treneri podjednako preporučuju plivanje kao jedan od najboljih načina da ostanete u formi.

Stručnjaci ističu da je plivanje najzdravija fizička aktivnost.

Redukuje težinu: Smatra se idealnim sportom za osobe sa prekomernom težinom. Plivanje ne opterećuje zglobove, a kalorije se brže sagorevaju jer – osim vežbanja i pokreta tela, Vi se suočavate sa otporom vode. U početku je preporuka lagano plivanje prsnom tehnikom ili slobodnim stilom minimalno tri puta nedeljno, u trajanju od 20 do 45 minuta. Kasnije se preporučuje i leđni stil.

Ravnomerno jača sve mišiće tela: U plivanju se istovremeno koriste mišići kako ruku i nogu, tako i mišići leđa, trbuha i prsa što dovodi do zatezanja čitavog tela.

Utiče na visok krvni pritisak: Istraživanja su pokazala da plivanje vrlo laganim tempom, pozitivno utice na visok krvni pritisak. Preporučuje se plivanje 30 minuta, minimalno 3 puta nedeljno. Idealno bi bilo četiri, do pet puta. Krenuti sa kratkim stazama i dugačkim pauzama, a vremenom skraćivati pauze i produžiti putanje.

Utiče na nizak krvni pritisak: Iako niski krvni pritisak nije toliko opasan koliko i visoki, svakako je neprijatan. Laganim plivanjem dolazi do dubljeg disanja, a samim tim kiseonik uspeva da dođe do svih stanica u organizmu, što se ublažiti neprijatnosti niskog krvnog pritiska. Takođe, plivanje protiv otpora vode dovodi do poboljšanja cirkulacije, što će svakako dosta pomoći.

Otklanja bolove u leđima: Kako danas gotovo 90% populacije ima bolove u leđima, bilo da je ono u akutnom ili hroničnom obliku, preporučuje se leđno plivanje u nešto toplijoj vodi (od 27 do 30 °C). Izbegavati prsno i leptir plivanje.

Uverite se da znate da plivate.

Odaberite sigurno okruženje, bilo to da je more, jezero ili bazen.

Nemojte preterivati ukoliko ste tek počeli da vežbate.

Uz sve blagodati koje nam plivanje pruža, šteta bi bilo ograničiti ga samo na letnje mesece ili još gore – godišnje odmore. Plivanje bi trebalo upražnjavati čitave godine. Ako, nažalost, to nije moguće na otvorenom moru ili u prirodi, postoje brojni sportski centri, banje i hoteli.

NEW MAGAZINE