ICK: IZVEŠTAJ O POTREBAMA EKOSISTEMA STARTAP-OVA NA KOSOVU

05.08.2020

Innovation Centre Kosovo (ICK) objavio je Izveštaj o proceni potreba ekosistema startap kompanija na Kosovu.

 

ICK navodi da se studija bavi jednim od strateški najznačajnijih sektora na Kosovu, koji ima ključnu ulogu u ekonomskom rastu. U nastavku pročitajte ključne nalaze.

 

Ključni nalazi

 

Okruženje startap kompanija je veoma krhko i neizvesno, jer se suočavaju sa mnogim izazovima koje je teško prevazići. Shodno tome, za 93,33% startap kompanija potrebna je spoljna podrška kako bi ojačali svoje poslovanje.

 

Glavni izazov za rast većine ovih kompanija (61,90%) je nedostatak finansijskih sredstava. Finansijski resursi takođe se smatraju glavnim razlogom neuspeha prethodnih startap kompanija na Kosovu. Kao rezultat, finansijska pomoć se smatra glavnom potrebnom podrškom za 82.65% kompanija, a istovremeno se smatra glavnim načinom za jačanje ICT sektora.

 

Važno je napomenuti da broj startap kompanija koje su u prošlosti primale podršku manje stagniraju od kompanija koje nisu dobile nikakvu pomoć.

 

Drugim rečima, broj startap kompanija koje stagniraju je veći među kompanijama koje nisu dobile nikakvu pomoć.

 

One kompanije koje su pomognute, mada u stagnaciji, u manjem su broju. Štaviše, COVID-19 je povećao neizvesnost i oslabio ekonomiju što je uticalo na oko 50% startap kompanija uključenih u uzorak.

 

Trenutno, većina startap kompanija, ili ne ostvaruje prihod (41,90%) ili ostvaruje nedovoljan prihod (45,71%). Samo mali procenat startap kompanija (12,38%) donosi dovoljan prihod. Što se tiče strategija razvoja poslovanja, velika većina ili 72,38% smatra da je pronalaženje novih kupaca način za rast njihovog poslovanja, dok je za 44,76% pronalaženje novih investitora put za rast poslovanja.

 

Ovu studiju finansirala je Kancelarija Evropske unije na Kosovu, a njena svrha je procena potreba u trenutnom ekosistemu startup kompanija na Kosovu.

NEW MAGAZINE