SVETSKI DAN ZDRAVLJA

07.04.2021

 

 

Svetska zdravstvena organizacija osnovana je sa ciljem da svako ima pravo na mogućnost da ostvari najviši mogući nivo zdravlja. Svake godine na dan osnivanja ove organizacije 7. Aprila, obeležava se Svetski dan zdravlja.

 

 

 

Ove godine, kampanja koja prati tako važan datum, sprovodi se pod sloganom “Gradimo pravičniji, zdraviji svet za sve”.

 

 

 

Svet u kome živimo jeste jedinstven, a godina koja je iza nas pokazala nam je da je i pored mnogobrojne podele, on ipak nedeljiv.

 

 

Iako se svi borimo sa istim problemom, znamo da ova kriza nije svuda prouzrokovala jednak potres.

 

Upravo smo za vreme pandemije uvideli ogroman značaj zdravstvenih službi i usluga uopšte, ali isto tako, sa druge strane, uverili smo se koliko to zapravo zavisi od više faktora, od toga gde živimo ili radimo, gde smo odrasli..

 

 

 

Korona virus pogodio je čitavu planetu, svaki društveni sloj, nepoznavajući granice ili bilo kakve podele. Ono gde se poprilično jasno pokazala razlika jeste snaga i spremnost da se udar poput ovog podnese. Najviše su stradale zemlje koje su i pre pandemije mučile muku sa siromaštvom i zdravstvenim sistemom. Zato bi, kako i sam slogan govori, glavna težnja svih nas morala biti da u budućnosti iskorenimo bilo kakav vid nejednakosti.

 

 

 

Stanje u kom se kolektivno nalazimo u rukama je naših super heroja, svih medicinskih radnika, bez kojih ova borba poput one Don Kihotove sa vetrenjačama, ne bi bila izvodljiva. Dugujemo im ogromnu zahvalnost i naklon do poda, a nama ostaje da se pridržavamo preporučenih mera i bar malo, koliko je u našoj moći, pomognemo njima koji su za nas stavili svoj život u službu humanosti!

 

Čuvajte sebe i svoje zdravlje!

 

 

NEW MAGAZINE