ALEKSANDAR KUKOLJ – PRIMER DA OBRAZOVANJE I SPORT IDU ZAJEDNO

24.02.2022

 

 

Đak generacije u osnovnoj i srednjoj školi, student sa prosekom 9,8, u jednom trenutku asistent na fakultetu i evropski šampion u kategoriji do 90 kg. Sve ovo stoji u biografiji Aleksandra Kukolja. Za 19 godina aktivnog bavljenja džudoom, Aleksandar Kukolj osvojio je preko 200 medalja, a za isto toliko vremena koje je posvetio školovanju stigao je i do diplome magistra ekonomskih nauka.

 

Nikada kupljen kimono

Već godinama gradi sportsku karijeru, ali to ga nijednog trenutka nije omelo da se ostvari kao ličnost i u drugim životnim sferama. Zna kad treba da bude ozbiljan, a kad ne. Ovim sportom zarazio se još kada je prvi put seo u školsku klupu, sa sedam godina. „Sećam se koji sam šorts nosio na prvom treningu, baš mi je sad proletela slika u mislima. Proces otvaranja kluba ’Trudbenika’ u mojoj ulici, trajao je nekoliko meseci, dok se sređivala sala do tada namenjena za gledanje TV. Pomagao sam, bio svaki dan tu i postao član od prvog dana osnivanja. Krenuo sam samo zato što sam bio blizu, bilo mi je bitno da se bavim bilo kojim sportom“.

 

Prvi kimono sašila mu je majka. Drugi takođe, treći je dobio na poklon od rođaka… „Specifično je to da nikada nisam kupio kimono. Nemam sačuvan taj prvi i zbog toga me srce boli. Volim da ga poklonim više nego išta, tako da je i taj završio negde u matičnom klubu. Voleo bih da mogu da dođem do njega“.

 

Obrazovanje kao pokretač

Kukolj na razne načine pobija brojne predrasude da aktivno bavljenje sportom i obrazovanje ne mogu da idu ruku pod ruku i to potkrepljuje činjenicama na sopstvenom primeru. Od malih nogu je bio odličan učenik, “vukovac”, a proglašen je za đaka generacije u OŠ “Desanka Maksimović” i potom u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu.

 

Prema njegovim rečima škola mu je oduvek dobro išla. Kada je bio mali, najvažnije mu je bilo da su mu roditelji srećni, a jedan od načina da ih usreći bio je da ima dobre ocene. „Zato sam uvek želeo da imam sve petice. Kada sam uvideo da to mogu, nisam od toga odustajao niti sebi postavljao manje ciljeve“, počeo je svoju priču Kukolj prisetivši se đačkih dana. „Obrazovanje se u 21. veku smatra opštom kulturom. Sport i obrazovanje su dve stvari koje se međusobno ne sabotiraju, već pomažu i podupiru jedna drugu. Tako na primer, kad odem na pripreme za neko veliko takmičenje neke stvari ne mogu da radim, ali mogu da uzmem knjigu, čitam i učim po nekoliko sati dnevno. To mi na neki način bude relaksacija od treninga, mogućnost da radim nešto drugo i mislim o nekim drugim stvarima“, kaže Kukolj.

 

Znanje koje ima želi jednog dana da prenese na mlađe. Kaže da bi voleo bih da ima džudo klub koji će finansijski biti nezavistan i kojim ću pokazati da u zemlji ima puno talenata poput njega. Ukratko rečeno, želja mu je da napravi fabriku šampiona i kvalitetnih ljudi.

NEW MAGAZINE