ALEKSANDRA MICIĆ: MATEMATIKA JE NJEN IZBOR!  

23.01.2023

 

OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela iznedrila je generacije i generacije uspešnih učenika. Učestvujući na raznim takmičenjima, đaci ove škole iz godine u godinu pokazuju zapažene rezultate, ističu svoje talente i osvajaju nagrade. Jedna od njih je i 14-godišnja Aleksandra Micić, koju upoznajemo u ovom, decembarskom izdanju 4You Magazina.

 

Na početku razgovora sa Aleksandrom saznajemo da joj je matematika jedan od omiljenih predmeta. Prema njenim rečima učenici neretko imaju problem sa matematikom, obično ne zbog toga što ne mogu da je shvate, već zato što je posmatraju kao neki bauk. Međutim ona smatra da je poznavanje matematike neophodno da bi se imale što bolje mogućnosti u školovanju i karijeri. Voli prirodne nauke jer voli da radi zadatke, to joj ide od malena, a na to je imala uticaj i njena mama koja je takođe dobar matematičar i koja je prepoznala Aleksandrin potencijal i talenat za ovaj predmet.  “S obzirom da volim matematiku, sebe u budućnosti vidim kao profesora, koji radi u školi prenosi mladima znanje, to mi je velika želja i nadam se da ću u tome da uspem. Tipovi zadataka koje najviše volim su iz oblasti logike, kombinatorike, zatim problemski zadaci i ujedno to su oblasti matematike koje preferiram”, objašnjava nam Aleksandra i dodaje da osim ovog predmeta voli hemiju i fiziku.

 

U razgovoru sa njenim drugarima iz razreda, saznajemo da je ona dobar drug i da je spremna da uvek svima pomogne, ali i da je drugačija od ostalih devojčica jer je ne zanimaju društvene mreže. Aleksandra na to odgovara da prednost daje nauci: “Mladi su danas izloženi mnogim izazovima, koji su vrlo privlačni i nije uvek lako pronaći pravi put. Međutim, naši i svetski veliki naučnici, prednost dajem damama, Marija Kiri, Mileva Ajnštajn, primer su da se trajnim vrednostima treba okrenuti i da uvek treba vredno raditi”.

 

Recept za uspeh: učenje, šetnja, druženje i smeh

Uprkos velikom trudu i vrednom radu koji traje godinama, Aleksandra kaže da ima sasvim dovoljno vremena i za ostale aktivnosti. Slobodno vreme provodi sa svojom sestrom, igraju društvene igre ili prate sport, naročito odbojku. Ona je takođe uspela na poseban način da spoji matematiku i umetnost. O tome svedoči podatak da pohađa Muzičku školu, da svira klavir, kao i da se bavi pevanjem. “Ko ili šta me inspiriše, teško mi je da odredim. Inspiraciju pronalazim u mnogim dobrim stvarima. Oduševim se nekom fantastičnom stvari koja me pokrene da radim, sviram ili pevam”, istakla je ova simpatična devojčica.

Svojim vršnjacima na Kosovu poručuje da prate svoje snove, da budu uspešni i veruju u sebe i svoje potencijale. “S obzirom da danas moji vršnjaci ne haju mnogo za školu, smatram da oni trebaju što više učiti i raditi, jer će na taj način sebi stvoriti dobru budućnost. Najbolji recept za uspeh je učenje uz mnogo šetnje, druženja i smeha. To što danas želim da dosegnem, kroz neko vreme može biti dopunjeno novim ciljevima, ali koji god cilj da izaberem, važno mi je da dam sve od sebe, jer to je put do ostvarenja snova”, zaključila je na kraju razgovora Aleksandra Micić.

 

TEXT BOX

Mi Aleksandri na njenom putu želimo sve najbolje. Vas, naše poštovane čitaoce pozivamo da predložite druga ili drugaricu, ili da nam se predstavite, kažite zašto ste najbolji i po čemu se izdvajate od drugih. Pozivamo Vas na upoznavanje, a najbolji od Vas naći će se na stranicama našeg i vašeg 4You Magazina.

NEW MAGAZINE