ANNE-MARIE!

21.01.2021

Anne-Marie Rose Nicholson (rođena 7. aprila 1991) je engleska pevačica i tekstopisac. Nekoliko njenih singlova našlo se na britanskoj top listi singlova, uključujući “Rockabye” Cleanbandit-a u kojem učestvuje i Šon Pol, a koja se našla na prvom mestu kao i “Alarm”, “Ciao Adios”, “Friends” i “2002”. Njen debitantski studijski album Speak Your Mind našao se na trećem mestu britanske liste albuma. Bila je nominovana za četiri nagrade na Brit Awards-u 2019, uključujući nagradu za najboljeg britanskog ženskog solo izvođača. Malo poznate činjenice o Anne-Marie su da ima crni pojas u Shotokan karateu, jer je počela da pohađa časove karatea sa devet godina. Osvojila je dvostruko zlato 2002. i zlato i srebro na Svetskom prvenstvu u karate savezu Funakoshi Shotokan, 2007. godine zlato na Nacionalnom prvenstvu Tradicionalne karate federacije Ujedinjenog Kraljevstva. Karate je zaslužno za tošto je naučila da bude „disciplinovana i fokusirana“ u osnovi „sve što joj treba za karijeru“. Ali, sada zbog svojih obaveza u vezi sa nastupima nema vremena da često vežba. Takođe je kao tinejdžerka pohađala Palmerov koledž u Taroku.

 

2013–2015: Počeci karijere i karate

 

Anne-Marie je 2013. godine snimila solo demo za Rocket Records pod nazivom „Summer Girl“. Njena solo karijera bila je skrajnuta da bi se razvijala kao izvođač. U međuvremenu, gostovala je u pesmama Magnetic Man, Gorgon City i Raized by Wolves, nakon čega je privukla pažnju Rudimentala. Jedna od njihovih vokalistkinja ih je napustila, pa su zamolili Anne-Marie da je zameni.

 

Nastupila je na četiri numere na njihovom albumu We the Generation, dve su zajedno sa Dizzee Rascal i Will Heard; „Rumor Mill“ dostigao je 67. mesto na Britanskoj top-listi singlova. Provela je dve godine na turnejama zajedno sa njima, a 10. juna 2015. Anne-Marie je objavila svoj debi EP Karate, i to pod okriljem nove izdavačke kuće Major Tom’s. Oni su objavili dva singla, „Karate“ i „Gemini“, što je dovelo do toga da je Anne-Marie izvela prve samostalne nastupe uživo.

 

2016–2018: Speak Your Mind

 

Godinu dana kasnije (2016) Anne-Marie je objavila „Alarm“, prvi singl sa svog debitantskog albuma. Clean Bandit je objavio pesmu “Rockabie” sa Anne-Marie kao glavnom vokalistkinjom i jamajčanskim reperom Šon Polom. Oba singla su postigla ogroman uspeh.

 

Anne-Marie je izdala „Ciao Adios“, „Either Way“, „Heavy“, a zatim „Then“. Potom je sarađivala sa Marshmellom na „Friends“ i najavila da će biti objavljen njen debitantski studijski album Speak Your Mind. Pre objavljivanja ovog albuma, izdala je singl „2002“ – kao odgovor na neprestano nagovaranje Eda Sheerana, koautora pesme. Potom je nastupila u pesmi Davida Guette pod nazivom “Don’t Leave Me Alone”, koja je dostigla 18. mesto na Britanskoj top-listi singlova. Tada su Anne-Marie i James Arthur snimili „Rewrite the Stars“ iz filma The Greatest Showman i to za ponovno snimanje soundtrack-a „The Greatest Showman: Reimagined“.

 

2019–danas: Drugi studijski album

 

U intervjuu za Music week marta  2019. Anne-Marie je dala informacije o svom predstojećem drugom studijskom albumu, rekavši: „Volim studio. Mogla sam da uđem tamo i imam neku vrstu terapije sa sopstvenim mozgom i to ide prema sledećem albumu“.

 

Dalje je prokomentarisala da je prvi album bio sačinjen od toliko pesama koje su se godinama slušale i da je to neverovatno: „Ali ja kao kreativna osoba, stalno pišem nešto novo, i sve što želim je da to odmah iznesem. To nije bilo tako sa [debitanskim] albumom, pa se za ovaj sledeći nadam da ću biti aktivnija u pisanju i odmah objaviti nešto što je sveže i što niko pre nije čuo.”

 

Anne-Marie učestvovala je i u singlu američkog pevača Lauv za muziku iz filma 13 Reasons Why: Season 3. Objavila je pesmu “Birthday” kao vodeći singl sa svog predstojećeg drugog studijskog albuma 7. februara 2020. Na Dan majki, „Her“ je objavljen kao drugi singl sa njenog predstojećeg drugog studijskog albuma. Treći singl „To Be Young“ objavljen je jula 2020, a u njemu učestvuje američki reper Doja Cat.

 

Oktobra 2020. najavljena je za mentora za deseti serijal The Voice UK, zamenjujući Meghan Trainor. 13. novembra 2020. godine Anne-Marie je objavila singl “Problems”.

NEW MAGAZINE