APLIKACIJE I INTERNET ALATI U VREME PANDEMIJE COVID-19

16.06.2020

Programeri neprestano rade na novim idejama za izradu aplikacija i alata koji bi nam pomogli u svakodnevnom životu, omogućili dostupnost sadržaja na pametnim telefonima, ili da na najbolji mogući način provedemo slobodno vreme. Tako je i sada. Mnoštvo je novih ideja na kojima se radi i u vreme pandemije COVID-19. Neke od aplikacija i alata u nastavku su poznati od ranije, ali u vreme socijalnog distanciranja postale su dodatno popularne i korisne.

 

“Peri ruke – podsetnik”

 

Pranje ruku je lako i to je jedan od najefikasnijih načina da sprečite širenje klica, bakterija, COVID-19 virusa. A ova aplikacija će vas podsećati da perete ruke tokom čitavog dana. Aplikaciju instalirajte na svoj pametni telefon. Unesite svoje godine, pol, i cilj, odnosno koliko puta dnevno želite da operete ruke. Takođe, možete da podesite kakvo zvono želite za obaveštenje kada bi trebalo da operete ruke ponovo. Možete i da zatražite poseban izveštaj o tome koliko puta dnevno ste prali ruke, odnosno koliko vam puta preostaje da ih operete s obzirom na prethodno postavljeni cilj.

 

“Wash Your Lyrics”: Pranje ruku uz tekst omiljene pesme

 

Često pranje ruku je sada posebno važno. Možda može da bude po malo monotono, ali su se programeri pobrinuli i za to. Na Internet stranici www.washyourlyrics.com možete da izradite poster sa slikama načina pranja ruku, a uz tekst svoje omiljene pesme. Uđite na pomenutu Internet stranicu i unesite naziv svoje omiljene pesme i ime izvođača. Odaberite da li ćete ruke da perete sapunom ili gelom, kao i boju kože. Kliknite na dugme “generate”, sistem će da obradi vaše podatke i dobićete poster koji možete da sačuvate u svom kompjuteru, ili pametnom telefonu.

 

Ne dodiruj lice!

 

Još jedan od načina prenošenja bakterija, klica, ali i COVID-19 virusa je dodirivanjem lica. I tu su programeri bili kreativni i pronašli način da smanjite ili u potpunosti prestanete da dodirujete svoje lice. Na Internet stranici www.donottouchyourface.com, putem web kamere, algoritam prati koliko često dodirujete lice. Kada prođe dovoljno vremena kako bi algoritam “naučio” koliko često dodirujete lice, putem kamere nastavlja vaše posmatranje i upozorava vas kad god dodirujete lice. Ne brinite o sopstvenoj bezbednosti, jer ova Internet stranica radi “lokalno”, tako da se svi proračuni sa vaše web kamere i upozorenja vrše se na vašem kompjuteru i nikada se ne šalju putem Interneta.

 

Google umetnosti i kultura

 

Osim na kompjuteru, ova Google usluga dostupna je i u vidu aplikacije za pametne telefone. Putem nje istražite umetničke radove, kolekcije, priče širom sveta. Obiđite najpoznatije muzeje na svetu, pogledajte najpoznatije slike, fotografije po određenim temama, čitajte o tradicijama. Pratite uživo kulturne događaje, ili naučite kako da koriste aplikacije za stvaranje sopstvenih umetničkih radova. Najbolje od svega je što sve možete da uradite iz svog doma, putem Interneta.

 

“Houseparty” – “Kućna žurka” na telefonu

 

Skajp, Zum, Fejsbuk, Google video ćaskanje su vam poznati. Ali tu je i aplikacija “Kućna žurka” čija popularnost takođe raste, i ne samo to, ima niz interesantnih mogućnosti. Ćaskanje je omogućeno po “sobama” i to sa po osam osoba, po sobi. Uz ovu aplikaciju takođe možete da menjate grupe u kojima ćaskate. Tako da u jednoj ćaskajte sa porodicom, potom pređite u “sobu” sa prijaljima, a onda u onu kojoj možda želite da ćaskate sa društvom iz škole. Takođe, sobu, odnosnu grupu možete da zaključate, ukoliko ste je vi i kreirali, tako da ne bude moguće za bilo koga da uđe bez vašeg odobrenja. Omogućeno je i da uz i bez obaveštenja uđete u grupu, ali i da šaljete istovremeno privatne poruke pojedinačnim članovima. Postoji i mogućnost da igrate igrice, te da šaljete video poruke.

NEW MAGAZINE