BAD BUNNY ČINI DA GA CEO SVET SLUŠA!

15.02.2023

 

Reper i pevač insistira da nema razlike između njegove revolucionarne ličnosti superzvezde i pravog Benita.

 

Dok je Bad Bunny odrastao u Almirante Suru, ruralnom području u Vega Baji u Portoriku, često je išao u kupovinu odeće sa svojom majkom. „Uvek se sećam da sam viđao delove ženske odeće, i uvek bi mi mnogo bolje pristajali, a bili su toliko različiti“, priseća se reper i pevač, rođen kao Benito Antonio Martinez Ocasio. Smešten u svojoj kancelariji u San Huanu, Bad Bunny treba trenutak da razmisli. “Očigledno, kako starite, počinjete da vidite šta vam svet pokazuje”, kaže on, „i da sam tako živeo svoj život, onda ne bih mogao da se oblačim na način na koji zaista želim.

 

Ta slava koju Bad Bunny pominje – to je na drugom nivou. Ove godine, Drake, Kendrick Lamar, BTS i Beyonce su objavili nove pesme. Ali  njegova pesma Un Verano Sin Ti Bad Bunny-a, koja se pojavila u maju, nadmašila je sve, sa rekordnih 183 miliona strimova na Spotifaju na dan kada je objavljena. U stvari, 2020. i 2021. bio je najslušaniji umetnik na toj platformi širom sveta.

 

“Možda sam na samom početku svoje karijere pokušavao da se pretvaram da sam neko ko nisam, ali sam naučio da se umetnici na taj način gube”.

 

Uspon Bad Bunni-a postao je portorikansko predanje: mladi prodavac namirnica postao je senzacija na SoundCloud-u koji je podstakao seizmičku promenu u onome što bi regeton i trap urbano mogli biti – smeli i de fakto muzički žanrovi modernog Portorika. Rođen je 1994. godine, kao najstariji od tri dečaka, od majke učiteljice i oca vozača kamiona. Bilo je to samo nekoliko godina pre takozvanog „latinskog buma“ u muzičkoj industriji u SAD, kada su glavni upornici poput Dženifer Lopez, Marka Entonija, Šakire i Rikija Martina počeli da utiču na američki radio. Sada, sa samo 28 godina, Bad Bunny je radio sa svima njima, uključujući zajednički nastup sa Džej Lo i Šakirom na Superboulu 2020. I za razliku od mnogih latino umetnika koji su se udvarali globalnoj publici, on nikada nije snimao na engleskom.

 

Takođe je razbio zastarele latino predstave o mačizmu, oblačivši se u žensku odeću u spotu za “Yo Perreo Sola” i time što je pisai o temama kao što su nasilje u porodici („Andrea“) i ostrvska politika (“El Apagon”) sa oštrom osetljivošću ; ako ništa drugo, njegov stil samouverenosti je pojačao njegov apel.

 

“Koristim ovaj trenutak u svom životu kada mogu da radim šta god želim i da nosim šta želim, tako da mogu da živim život autentičnije”, kaže Bad Bunny. “Ne radim to da bih postao poznatiji ili da bih skrenuo pažnju ili iz nepoštovanja prema bilo kome. Ljudi spolja mogu da pomisle da imam strategiju ili da ovo nosim da privučem pažnju, ali u stvarnosti, ja jednostavno znam ko sam”.

 

Uoči svoje “World’s Hottest” turneje, koja je počela 5. avgusta u Orlandu, Bad Bunny je nastupio na tri rasprodata nastupa krajem jula u areni El Coliseo u Portoriku. Uvodna emisija označila je prvi koncert koji je ikada istovremeno emitovan na Telemundo Portoriku, što je odluka koja je omogućila većini ostrva da prati zabavu. Noć je ušla u istoriju kao najposećeniji koncert u istoriji mesta, sa preko 18.000 posetilaca, a Bad Bunny je delio binu ne samo sa mnogim svojim Un Verano Sin Ti saradnicima, već i sa zapaženim “Boricua” umetnicima u usponu.

 

Iako se brend Bad Bunny nesumnjivo širi – pored glume, upravo je otvorio japanski roštilj i suši restoran u Majamiju – ne postoji strateški plan ili sveobuhvatni poslovni cilj. Za Bad Bunny-ja, uvek se radilo o “haciendo lo kue kuiera” – da radi šta god želi.

 

“Moj cilj će biti da radim stvari u kojima uživam, da nikada ne budem milijarder ili šta već. Ako ne osećam strast prema nečemu, onda to neću učiniti, ma koliko to bilo. Ali, hej, ako jednog dana dođemo do milijarde, onda ćemo doći do milijarde”, dodaje on slegnuvši ramenima.

 

Ne oseća se pod pritiskom da izbaci sadržaj ili saradnju koja mu ne odgovara. To uključuje nastavak Oasis-a, njegovog uspešnog kolaborativnog albuma u ​​stilu Watch the Throne iz 2019. sa kolumbijskom regeton zvezdom J Balvinom. Kada su ga pitali da li će doći do drugog pokušaja, on odgovara: „To nije pitanje na koje vredi odgovoriti.

 

Ali kakav je osećaj biti jedan od najvećih izvođača na planeti i ubrati ogroman uspeh u SAD? „Na kraju krajeva, svoj uspeh u Sjedinjenim Državama dugujem vrednim Latinoamerikancima koji su pomogli da zemlja bude ovakva kakva je danas“, kaže Bad Bunny.

 

Bad Bunny je ponovo izmislio umetnost krosovera, ali još uvek obrađuje šta to znači. [Ovo je sve] za više od mene, već i za fanove i za sve Latinoamerikance na svetu, kaže on. Emotivno razmišljam o tomei vidim od spolja. Da se ne radi o meni, već o drugom umetniku, i ja bih bio ponosan na njih, kaže on kroz smeh. “Ali očigledno je uzbudljivije što sam to ja.”

NEW MAGAZINE