BILJKE KOJE OPLEMENJUJU PROSTOR

11.05.2022

Poslednjih par godina naši životni i radni prostori postaju sve zeleniji. Biljke ulepšavaju i osvežavaju prostor, a pojedine čak i pročišćavaju vazduh. One predstavljaju jedan od najposebnijih detalja, a ukoliko se dvoumite koju biljku da odaberete za zeleniji dom, pročitajte u nastavku izbor koji smo mi napravili, a vama ostaje samo da ih negujete.

 

MONSTERA DELICIOSA

Svi ste barem jednom u životu videli ili čuli za prekrasnu Monstera Deliciosa kod nas poznatiju kao sobni Filodendron. Laka za održavanje, a budi kreativnost i opušta. Zove se i epifitna biljka, pošto može da se penje i uz druge biljke, stremeći ka suncu. Ovalni otvori u lišću su razlog zašto je ponekad zovu i biljka – švajcarski sir. Može narasti čak do dva metra, a zanimljivo je kako se njeni listovi, koju mogu narasti čak do tri metra, mogu koristiti za izradu korpa i užadi. Njena lakoća uzgajanja omiljena je karakteristika kod dizajnera enterijera pa je upravo to čini čestim izborom kao dekoracija, kako za stambene tako i za poslovne prostore.

 

RAJSKA PTICA

Teško da postoji biljka koja će nadmašiti atraktivnost ove rajske  lepotice. Ona može da cveta tokom cele godine, a u zatvorenim prostorima može narasti i do jednog metra u visinu. Voli puno svetla, ali ne voli direktno sunce pa će najzahvalnija biti u zastakljenoj terasi ili uz veći prozor. Iako se na prvi pogled čini komplikovana, ova biljka zapravo ne zahteva puno truda. Potrebno je da je zalivate tek kada zemlja počne da se suši i povremeno joj prskajte listove mlakom vodom.

 

ORHIDEJA

Orhideja (phalaenopsis) svakako predstavlja jednu je od omiljenih kućnih biljaka. Uz šezdesetak osnovnih vrsta orhideja, danas postoji i nekoliko hiljada hibrida u raznim bojama. Orhideji je potrebno mnogo svetla, a u dobrim uslovima može cvetati do šest meseci nakon čega joj je potreban odmor. Ono što je važno za negovanje ove biljke je da nikako ne sme dsa ostane bez vode, te se preporučuje umreno zalivanje. Savršeno se razvija na temperaturi između 15 i 30 stepeni. Fascinantno je da jedna grana ove biljke može imati do 25 cvetova.

 

JEDARCE

Jedarce (Spatifilum) je vrlo popularna sobna biljka iz porodice Araceae, poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Prepoznatljiva je po dugim, kopljastim listovima koji narastu između 30 i 50 centimetara. Njeno cvetanje je specifično i podseća na bela jedra, zbog čega je i dobila naziv jedarce. Cveta leti, ali cvetovi se znaju stvarati i u rano proleće i kasnu jesen. Lagana je za održavanje, ali ne treba je stavljati na direktnu sunčevu svetlost koja joj može oštetiti lišće. Jedan od najvećih prednosti ove divne biljke je to što pročišćava vazduh od štetnih hemikalija i upija zračenja tehničkih uređaja.

 

TAČKASTA BEGONIJA

Ovu biljku posebnom čine upravo velike, bele tačke kojima su ukrašeni njeni listovi. Ime joj je Tačkasta Begonija (Polka Dot Begonia) i potiče iz Brazila. Poznata i pod nazivom “anđeoska krila” zbog svojih stabljika sa dugim listovima koji podsećaju na krila. Cveta obično tokom prolećnih i letnjih meseci. Ova izvrsna sobna biljka jednostavna je za uzgajanje, za razliku od nekih drugih vrsta begonija. Tačkasta begonija uzgaja se na toplom, svetlom mestu sa prosečnom relativnom vlažnošću.

NEW MAGAZINE