BJELAVJEŠKA ŠUMA

19.10.2021

 

Na granici Belorusije i Ukrajine nalazi se Bjelavješka šuma, poslednja oaza prastare evropske šume koja se nakada pružala od ruske tundre preko stepa oko Baltičkog i Crnog sve do Sredozemnog mora. Bukvalno decenijama niti jedno stablo iz ove predivne šume nije posečeno. Čak se ni nisko rastinje ne krči. Stabla koja prirodni procesi obore ostavljaju se da leže tu, na mestu gde su pala. Za ovu šumu beloruske i ukrajinske vlasti ponosno kažu da je „vekovima prepuštena sama sebi“.

 

Još davne 1541. godine ove šume su proglašene lovačkim rezervatom kako bi se zaštitio evropski bizon, najveća divlja životinja evropskog kontinenta. Bjelaveška šuma sija punim sjajem. Stara stabla obrasla su debelim slojevima mahovine i lišajeva. Biljaka je više hiljada vrsta, među kojima dominiraju omorike visoke preko 50 m. Mnoga stabla stara su preko 500 godina a prečnik im prelazi 2 m. Na teritoriji parka registrovano je više od 20 različitih šumskih staništa, 13 različitih močvarnih i livadskih staništa i 2 vrste žbunaste vegetacije.

Najkrupnija divlja životinja kontinenta i jedina vrsta bizona u Evropi živi u ovim šumama. Početkom prošlog veka samo je 52 bizona naseljavalo područje. Uspeli su da se oporave u ovom savršenom prirodnom okruženju i danas je njihov broj narastao na preko 600 jedinki.

 

NEW MAGAZINE