BRANDERBUŠKA KAPIJA, BERLIN

15.09.2021

 

Brandenburka kapija (nem. Brandenburger Tor) je trijumfalna kapija, simbol Berlina – glavnog grada Nemačke. Smeštena je na Pariskom trgu i jedina je preostala kapija od serije izgrađenih kapija – ulaza u Berlin. S jedne strane od nje ka severu nalazi se Rajhstag, a s druge strane od nje prema jugu stoji memorijalni centar Evrope posvećen ubijenim Jevrejima. Kapija je spojena sa monumentalnom obnovljenom ulicom Unter den Linden, koja vodi direktno do kraljevske rezidencije. Naredbu da se kapija izgradi, izdao je Fridrih Vilhelm II u znak mira, a gradio ju je Karl Gotard Langans od 1788-1791.

Brandenburška kapija se sastoji od 12 grčkih stubova izgrađanih u dorskom stilu, sa po 6 na obe strane. Na kapiji stoji kuadrija, koju čine bogovi mira, koji voze kočiju sa četiri konja. Kapija je visoka 26 m, 65,5 m dugačka i 11 m široka.

Pravljena je po uzoru na atinsku kapiju Propileu na Akropolisu. Berlin je poznat po svojoj klasičnoj arhitekturi. Brandenburška kapija je prva grčka neoklasična građevina.

Brandenburška kapija simbolizuje Berlin. U novijoj istoriji, kapija je oštećena tokom Drugog svetskog rata, a zatim se našla u poziciji “ničije zemlje” nakon podizanja Berlinskog zida. Istorijska kapija je godinama stajala sa blokiranim prolazom, vidljiva, ali napuštena. Nakon pada Berlinskog zida, obnovljena je i ponovo otvorena za javnost i  može se  videti sa mnogo mesta iz centru Berlina.

NEW MAGAZINE