BRINIMO O SVOM MENTALNOM ZDRAVLJU

22.05.2020

Potrebno nam je vreme da se naviknemo na nove realnosti – rad od kuće, privremena nezaposlenost, školovanje dece kod kuće, nedostatak fizičkog kontakta sa drugim članovima porodice, prijateljima i kolegama. Prilagođavanje promenama u životnom stilu poput ovih, upravljanje strahom od infekcije virusom i briga o nama bliskim osobama koje su posebno ranjive, izazov su za sve nas.Srećom, postoji mnogo toga što možemo da učinimo kako bi se pobrinuli za svoje mentalno zdravlje i pomogli drugima kojima su potrebni dodatna podrška i nega. Evo saveta za koje se nadamo da će vam biti korisni.

 

BUDITE INFORMISANI. Poslušajte savete i preporuke nacionalnih i lokalnih vlasti. Pratite pouzdane vesti, kao što su lokalna i nacionalna televizija i radio, i budite u toku sa najnovijim vestima Svetske zdravstvene organizacije na društvenim mrežama.

 

IMAJTE RUTINU. Držite se svakodnevnih rutina koliko je to moguće ili stvorite nove.
Budite se i idite u krevet svakog dana u slično vreme.
Održavajte ličnu higijenu.
Redovno se hranite zdravo.
Vežbajte redovno.
Odvojite vreme za rad i vreme za odmor.
Odvojite vreme za stvari u kojima uživate.

 

SMANJITE GLEDANJE VESTI. Pokušajte da smanjite koliko gledate, čitate ili slušate vesti zbog kojih se osećate anksiozno, ili pod stresom. Potražite najnovije informacije u određeno doba dana, jednom ili dva puta dnevno, ako je to potrebno.

 

SOCIJALNI KONTAKT JE VAŽAN. Ako vam je kretanje ograničeno, budite u redovnom kontaktu sa osobama koje su vam bliske telefonom, ili online kanalima.

 

VREME PROVEDENO PRED EKRANOM. Budite svesni toga koliko vremena svakodnevno provodite pred ekranom, posebno igrajući video igrice. Obavezno pazite na to da redovno odmarate od aktivnosti koje podrazumevaju gledanje u ekran.

 

DRUŠTVENI MEDIJI. Koristite svoje naloge na društvenim medijima za promociju pozitivnih priča. Ispravite dezinformacije gde god da ih vidite.

 

POMOGNITE DRUGIMA. Ako ste u mogućnosti, ponudite podršku onima u vašoj zajednici kojima je možda potrebna, a kao što je pomoć u kupovini hrane.

 

PODRŽITE ZDRAVSTVENE RADNIKE. Iskoristite priliku da se online, ili kroz svoju zajednicu zahvalite zdravstvenim radnicima i svima koji su uključeni u borbu protiv širenja COVID-19.

 

NE DISKRIMINIŠITE. Strah je normalna reakcija u situacijama neizvesnosti. Ali ponekad se strah izražava na načine koji nanose štetu drugima. Zapamtite:

Budite ljubazni. Ne diskriminišite zbog straha od širenja COVID-19.
Ne diskriminišite one za koje mislite da bi mogli da imaju korona virus.
Ne diskriminišite zdravstvene radnike. Zdravstveni radnici zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost.
COVID-19 je uticao na ljude iz mnogih zemalja. Ne pripisujte to nekoj određenoj grupi.

NEW MAGAZINE