BUČ KESIDI – OSEĆAMO SE KAO KLINCI DOK SVIRAMO!

16.12.2021

 

 

Oni su sve što očekujete od jednog modernog benda – mladi, kreativni, vredni, čak i tvrdoglavo uporni. Ali istovremeno su obični momci koje sve što im se dešava jako zabavlja. Obožavaju to što rade, maksimalno su posvećeni i „lože se dok sviraju”.

 

Bend ’Buč Kesidi’ dolazi iz Pančeva. Nazivaju ih „kaubojcima pod disko kuglom”, ali 27-godišnji Luka Racić i 24-godišnji Zoran Zarubica ne pevaju o nepreglednim prerijama i salunskim tučama. Oni pišu pesme o nečemu šta proživljava njihova generacija širom regiona – izlascima, provodu koji počinje u subotu, a završava se rano izjutra u nedelju.

Njihov prvi album Posesivno-ospulsivni hospul zvuči onako kako su i sami sebe jednom opisali – „napeto, brzo, naglo, ali sve vreme opasno i kul”. Album Euforija, koji su najavili singlovima Nema ljubavi u klubu, Đuskanje ne pomaže i Tiho, odveo ih je u nekom drugom smeru i do mnogo šire publike.

Kritičari za njih kažu da je ovo „prva indi elektro pop/rok grupa koja peva na srpskom jeziku i koja uspešno ide u korak sa svetom”. Sudeći po ocenama kritičara i brojnosti njihove publike, ova rečenica zvuči apsolutno istinito. „Osećam se kao kada si klinac, pa napraviš bend i sviraš tribjut omiljenog benda. Tako se ložim dok sviram”, objašnjava Luka i dodaje: „Sviram pesme koje su mi stvarno strava, a opet, tako treba da bude, jer mi smo ih pisali.”

 

Ništa bez dobre frizure

Na svoj bend gledaju kao na firmu i svesni su da moraju da daju sto odsto sebe kako bi uspeli u tome što rade. „Ti prosto moraš da uradiš sve stvari koje treba da uradiš. Ako ih ne uradiš, one samo neće da se dese. Ako mi ne zovemo nekog da nam režira koncert, verovatno će izgledati malo lošije”, kaže Luka. Bitno im je kako se kreću na bini, gde je postavljen bubanj, kakva su svetla, šta govore publici i kako izgledaju. Ne možeš biti muzički superstar bez dobre frizure, smatraju. „Volimo da izgledamo strava i ljudi vole kada izgledamo strava”, kaže Zoran i dodaje da su stvari koje nose kul zato što znaju da ih nose.

 

Uskoro nove pesme i novi album

Znaju da u daljem radu treba da opravdaju visoka očekivanja publike, ali se ne plaše toga. „Nismo imali frku kada smo pravili ovaj album i ispao je odlično. Mislim da samo ne treba da razmišljamo o tome”, kaže Luka. „Nakon što smo završili sa koncertima, rešili smo da malo odmorimo sa koncertima, tako da se povlačimo u studio da radimo na novim pesmama. Planiramo novi singl i spot do kraja godine, za narednu turu koncerata u 2022. planiramo da imamo i po neku novu stvar spremnu za sviranje, sve dok naravno pakujemo desetak pesama za novi album”, otkrivaju Luka i Zoran. Jedan od ciljeva ovog benda je i nastup u najvećoj beogradskoj hali- Areni. Iako se smeju dok to izgovaraju, po tom pitanju su smrtno ozbiljni. Mi ne sumnjamo u njih i verujemo da će se za njihove nastupe i do tada tražiti karta više.

NEW MAGAZINE