ČUDESNE ČINJENICE O ZVEZDAMA

25.06.2020

Noću, kada je vedro, svi bismo najradije gledali u zvezde. Posmatrajući ih možemo svašta videti, ali koliko zaista znamo o njima?

 

 

Gledajući u nebo mi vidimo usamljene zvezde kako sijaju. Međutim, to što mi mislimo da je zvezda zapravo je skup velikog broj zvezda. Zbog velike udaljenosti, nama se čini da je svetlost koju vidimo – jedna zvezda, jer je to ono što možemo videti golim okom. Međutim, svaka ta “jedna zvezda” se sastoji od po dva zvezdana (binarna) sistema. Ovo su činjenice o zvezdama:

 

– Zvezde imaju životne faze, kroz koje prolaze, kao i druga organska bića. Njen proces razvijanja i života završava se procesom umiranja, kada se ona pretvara u “belog patuljka”. To znači da je iskoristila sve što joj je bilo potrebno za proces nuklearne fuzije i pretvorila se u veliki grumen koji emituje svetlost, a kada jednom prestane da svetli – to je zauvek.

– Nemaju sve zvezde iste procese kroz koje prolaze “u toku života”. Naime, masivne zvezde imaju i period pre pretvaranja u “belog patuljka”. Tada prolaze kroz fazu lančanih reakcija.

 

 

Masivne zvezde u ovoj fazi sagorevaju sve preostale materije, a velika brzina odvijanja ove reakcije izaziva eksploziju. Upravo ova reakcija se naziva supernova.

– Neke zvezde se ipak nikad ne ugase. Ove zvezde, koje – umesto da se ugase – prolaze kroz proces degeneracije,nazivaju se neutronskim.

 

 

Neutronske zvezde je lako prepoznati jer se oko njih prelama svetlost.

– Sunce je jedna od najvećih zvezda, ali postoje i zvezde koje su i do 100 puta veća od Sunca.

 

 

Najveća poznata zvezda u našoj galaksiji je Eta Katarina, ali postoji još jedna gigantska zvezda koja sija jače i od Eta Katarine.

– U Mlečnom putu postoji oko 400 milijardi zvezda, a skoro sve su izgrađene od istih supstanci. Ove supstance su nastale tokom Velikog praska.

– Najuobičajnija vrsta zvezde je crveni patuljak, a postoje još i plave zvezde. Prema boji zvezde moguće je odrediti sastav, veličinu i ostale zanimljive podatke o zvezdi.

 

 

Najhladnije zvezde su crvene, a najtoplije plave. Obe ove vrste sagorevaju istom brzinom.

– Najkraće žive najmasivnije zvezde.

– Zvezde ne mogu da trepere, iako nam se čini da one to rade. Zapravo, treperenje je posledica prolaska svetlosti kroz Zemljinu atmosferu.

NEW MAGAZINE