CVETANJE TREŠNJE U JAPANU

15.03.2024

Proleće nam stiže za desetak dana, međutim priroda je već počela da se budi. Na ulicama i sami možete da primetiti, da je vreme cvetanja japanske trešnje, uveliko u toku. U dalekom Japanu, zemlji izlazećeg  Sunca, ovo je  jedna od najvećih turističkih atrakcija u  proleće. Nežni cvetovi kratkog veka nisu samo vizualno prepoznatljiv i prekrasan prizor već su duboko ukorenjene u japanskoj istoriji, kulturi i identitetu.

 

Kultura posmatranja cvetanje japanske trešnje – hanami

Cvetanje trešnje očekuje se krajem marta ili početkom aprila, a Japanci tada proslavljaju tradicionalni praznik Sakura – Dan cvetanja stabla trešnje. Za njih cvetanje trešnje predstavlja simbol sreće, dolazak

proleća, početak školske godine i novu poslovnu godina za privrednike. Takođe predstavlja prolaznost života, sa obzirom na to da od cvetanja do opadanja latica prođe oko dve nedelje.

 

Jedno od najinteresantnijih mesta gde se ova prirodna predstava odigrava je planina Jošino koja, prema nekim podacima, ima oko 10.000 trešnjevih stabala. Zbog toga je UNESKO proglasio jednim od prirodnih blaga.

 

Prema nekim spisima, ovde se trešnje pominju još u 10. veku, ali je većina drveća zasađena još u 16. veku.

 

Sakura je vrsta japanske trešnje, čiji cvet privlači dosta pažnje, kako Japanaca, tako i turista. Cvet trešnje se takođe smatra nacionalnim cvetom Japana. One su široko rasprostranjene, pa pored Japana ih ima i u

Kini, Koreji, Nepalu, Indiji, Pakistanu, Tajlandu, pa čak i u zapadnom Sibiru. Procenjuje se da u Japanu ima preko milion i po zasađenih stabala sakure.

NEW MAGAZINE