DANAS SE OBELEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MIRA

21.09.2020

“Kada moć ljubavi nadvlada ljubav prema moći, svet će naći mir.” Tekst ne počinjemo slučajno citatom Džimija Hendriksa. Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan mira.

 

Međunarodni dan mira ustanovila je 1981. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Dve decenije kasnije, 2001. godine, GS UN jednoglasno je izglasala da se ovaj dan odredi kao period nenasilja i prekida vatre. Zato UN pozivaju sve nacije da 21. septembra obeleže ovaj dan između ostalog i obrazovanjem, podizanjem svesti o pitanjima u vezi sa mirom.

 

Iz UN-a navode i da je ove godine jasnije nego ikad da nismo međusobni neprijatelji.

 

“Naš zajednički neprijatelj je neumorni virus koji ugrožava naše zdravlje, sigurnost i način života. COVID-19 bacio je naš svet u previranja i nasilno nas podsetio da ono što se dešava na jednom delu planete može uticati na ljude svuda.”

 

Zato iz ove organizacije pozivaju da se Međunarodni dan mira slavi širenjem saosećanja, dobrote i nade, kao i da se svi ujedine protiv, kako su naveli, pokušaja upotrebe virusa za promociju diskriminacije, ili mržnje.

 

“Dok se borimo da pobedimo COVID-19, vaš glas je važniji nego ikad. U ovim teškim vremenima fizičkog distanciranja, ovaj Međunarodni dan mira biće posvećen negovanju dijaloga i sakupljanju ideja. Svet će biti pozvan da se ujedini i podeli razmišljanja o tome kako prebroditi ovu oluju, izlečiti našu planetu i promeniti je na bolje. Iako možda nećemo moći da stojimo jedni pored drugih, i dalje možemo sanjati zajedno,” poručuju iz UN-a.

 

Tema ovogodišnjeg Međunarodno dana mira je “Zajedničko oblikovanje mira”.

NEW MAGAZINE