DANILO ĐURIĆ – ‘BORI SE ZA ONO U ŠTA VERUJEŠ’

15.09.2022

 

 

Danilo Đurić, poznatiji kao Londan – Londaneze je 28 – godišnji reper iz Osojana, malog mesta u opštini Istok. Muzikom se bavi više od deset godina, iza sebe ima dva studijska albuma „Teška varijanta“ i „Marš na binu“ i više singlova. U razgovoru za Magazin 4You, Danilo nam otkriva da je početak bavljenja muzikom vezan za 2012. godinu, kada je i imao prvi nastup u Gračanici. Dve godine kasnije izašla je njegova prva pesma, a 2016. i album prvenac. Drugi album izdao je u decembru prošle godine, a najavna numera za ovaj album „Biće nam bolje“, prema komentarima „kritičara“ odnosno publike na društvenim mrežama, odlično je prihvaćena.

 

Muzički uzori

Muzičkih uzora ima mnogo, na početku su mu to, otkriva Danilo bili Bad Copy, Beogradski Sindikat i Škabo. „Sada sam trenutno malo više u nekom metalik fazonu i pank i sve pomalo“, kaže. Takođe, ističe da u poslednje vreme dosta sluša mitrovačke pankere „Škart“ i „Kambriju“. Kroz smeh, Danilo kaže da mu je sada uzor i Konstrakta, predstavnica Srbije na Eurosongu u Torinu.

 

Omiljena pesma

„Verovatno pesma ’Ovde’ jer je najveći bum ostvarila, ali meni kao meni, možda najdraže sa prvog albuma su Apokalipsa i Velikani…“.  Tekstove za svoje pesme piše sam, jer kako Danilo kaže – nisi reper ukoliko pesme ne pišeš sam. Inspiraciju za tekstove nalazi „svuda oko nas“. „U društvu, nekim stvarima kojima mene interesuju, u samoj muzici. Dešavalo mi se da gledam film, pa da mi iz neke scene sine ideja da nešto napišem. U suštini u društvu“, ističe ovaj mladi reper.

 

Nastupao je na festivalu Summer time u Leposaviću, gde su takođe nastupale i poznate rep grupe. U severnom delu Mitrovice nastupao je u okviru humanitarnog turnira „Trojka iz bloka“. Takođe u Mitrovici je nastupao tokom promocije omladinskog fudbalskog kluba „DIF“, a autor je himne istoimenog kluba. Repovao je pred publikom u Beogradu, Kragujevcu i Kraljevu.

 

Osim repovanja, Danilo je već tri godine vodič na Via Ferrati Berim, koja predstavlja adrenalinsku turističku atrakciju koja se sastoji od čeličnih pomagala, a kojima se omogućava bezbedno penjanje na vertikalnim stenama.

 

Ova Via Ferrata, izgrađena je na piramidalnoj steni Berim na krajnjem istočnom delu planine Mokra gora, u Ibarskom Kolašinu, a sa ukupnom dužinom od oko četiri kilometara predstavlja jednu od najdužih i najatraktivnijih Via Ferrata na svetu. Prvu samostalnu turu vodio je 2019., a kao pomoćni vodič angažovan je od 2018. godine.

 

Kako to da si postao vodič na Via Ferrati Berim?

„Bio sam tu, zadesilo nas je nevreme, ja sam se dobro snašao i pomogao sam vodiču. On je posle pitao da li bi se bavio time, tada nisam imao nikakav posao i meni je to bilo zašto da ne i tako sam krenuo“, otkriva Danilo. Zatim je išao na obuke i te 2019. godine dobio priliku da sam vodi.

 

Za sebe često kažeš da si „dete sa sela“ pošto dolaziš iz Osojana, reci nam kako izgleda jedan dan u životu Danila Đurića?

Sve zavisi od dana. Dešava se da jednog dana budem reper a da drugog dana budem baš ono seljače, da vozim traktor i radim neke poslove na selu – tako da sve zavisi od dana. Pa onda idući dan sam na Ferrati, tamo sam vodič, pa onda nekog drugog dana sam u Mitrovici u nekom kafiću. Šareno je to dosta kod mene, – iskren je.

 

Planovi za budućnost

Što se tiče budućnosti, planiram da se usavršavam što se tiče penjanja. Voleo bih da završim te neke kurseve, koji se tiču samog rada na visini. Voleo bih da budem tu ali ako mi posao bude zahtevao da moram negde da se odselim, nemam problem sa tim.

 

Vezano za planove u muzici, Danilo otkriva da je u pripremi i da se očekuje izlazak jednog mini epa kao i da će onda da odluči šta će dalje da radi. U planu je takođe, da u Mitrovici naprave promociju albuma i spajanje cele te kosovske scene – Mitrovice, mesta južno od Ibra i repera iz Štrpca.

 

Poruka za mlade na Kosovu?

Moja poruka ljudima, mladima ili starijima je uvek – da misle svojom glavom, da se bore za ono u šta veruju, da ne idu linijom manjeg otpora samo zato što je to – linija manjeg otpora.

NEW MAGAZINE