DENZEL VAŠINGTON

23.02.2022

 

 

Denzel Vašington (Denzel Washington) je stekao popularnost i priznanje kritičara za svoje uloge u nizu igranih filmova, uključujući Rat za Slavu, ‘Malcolm X, ‘Dan Obuke  i Ograde.

 

Rani život i glumačka karijera

Vašington je rođen 28. decembra 1954. u Maunt Vernonu u Njujorku. On je sin sveštenika i vlasnice kozmetičkog salona i ima brata i sestru. Vašington je prvi put izašao na scenu oko sedme godine, pojavivši se u šou talenata u svom lokalnom klubu za dečake i devojčice. Klub mu je obezbedio sigurno mesto da se čuva od nevolja. Sa 14 godina roditelji su mu se razveli, a on i njegova starija sestra su poslati u internat.

 

Vašington je otišao na Univerzitet Fordham, ali se u početku pokazao kao loš student. Nakon što je proveo neko vreme van koledža, vratio se na univerzitet sa novim interesovanjem za glumu i diplomirao  Dramu i novinarstvo 1977. Vašington je kasnije dobio stipendiju za Teatar Američkog konzervatorijuma u ​​San Francisku, a zatim je radio sa ansamblom Šekspir.

 

Filmovi i TV

Vašington je debitovao u igranom filmu u komediji Karbonska kopija (1981). Takođe se pojavio u brojnim produkcijama van Brodveja i u televizijskim filmovima pre nego što je dobio glavnu ulogu u hit televizijskoj medicinskoj drami Sv. Drugde (1982–88). Vašington je dobio svoju prvu, od pet nominacija za Oskara za film Vapaj za slobodom (1987), igrajući stvarnog južnoafričkog mučenika aparthejda Stiva Bika. Kasnije je osvojio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Rat za Slavu(1989).

 

Vašington se pojavio u nekoliko zapaženih filmova tokom 1990-ih, uključujući Još bolji bluz (1990) i biografski film Malcolm X (1992), za koji je bio nominovan za Oskara. Ostali projekti iz ove ere uključuju Dosije Pelikan (1993), Filadelfia (1993), Grimizna Plima (1995), Hrabrost pod paljbom (1996) i Uragan (1999), za koje je dobio Zlatni globus za najboljeg glumca i još jednu nominaciju za Oskara.

 

Vašington je 2001. dobio svog drugog Oskara (ovog puta u glavnoj ulozi) za policijski triler Dan obuke. Sledeće godine režirao je svoj prvi film, biografsku dramu Antoane Fišer, u kojoj je takođe glumio. Usledilo je nekoliko hitova, uključujući Čovek u plamenu (2004), Mandžurijski kandidat (2004), Čovek iznutra (2006), Odlični govornici (2007), Američki Gangster (2007), Otmica u metrou 123, itd.

 

Godine 2012, Vašington je predvodio relativno niskobudžetnu dramu Let, zaslužujući priznanja i svoju šestu nominaciju za Oskara za ulogu pilota sa problemima sa zloupotrebom supstanci. Zatim se udružio sa Markom Volbergom za kriminalnu dramu 2 Pištolja iz 2013. i napravio još jedan akcioni hit 2014. sa filmom Pravednik.

 

Početkom 2016. Vašington je dobio nagradu Sesil B. Demil od Holivudskog udruženja stranih novinara na njihovom godišnjem programu Zlatni globus. Kasnije te godine režirao je i glumio u filmskoj adaptaciji Ograde. Za svoju ulogu na ekranu u filmu nominovan je za Zlatni globus i Oskara za najboljeg glumca. Pre uloge u filmu Ograde, Vašington je igrao i u pozorišnoj predstavi Ograde (2010), za koju je dobio nagradu Toni.

 

Sledeće godine, Vašington je bio zaslužan za pomoć u održavanju neujednačenog Roman J. Israel, Esq. (Pravednik), za koji je osvojio Zlatni globus i Oskara za najboljeg glumca. U julu 2018, Vašington je ponovio svoju ulogu Pravednika za njegov nastavak, Pravednik 2.

 

Nedavni pozorišni rad

Pored svog rada u predstavi Ograde 2010. godine, Vašington je igrao glavnu ulogu u predstavi Loren Hansberi-  Suvo grožđe na suncu – na Brodveju 2014. godine i dobio priznanje kritičara. Nastavljajući svoj rad na sceni, glumio je u brodvejskom oživljavanju filma The Iceman Cometh 2018. godine, igrajući Teodora „Hikija“ Hikmana.

 

(Izvor: www.biography.com)

NEW MAGAZINE