DIF JE VIŠE OD FUDBALA!!!

04.05.2021

Mitrovički Omladinski fudbalski klub DIF spaja sport, edukaciju i zabavu – stoji u opisu ovog kluba. Ko poznaje njihov rad, zna da je ovaj moto istinit i da se poštuje i u praksi. Iako mlad klub, formiran 2017. godine, broj uspeha, medalja i fudbalskih talenata je ogroman. Klub broji preko 200 članova, starosti od 4 do 12 godina, i sa takvim brojkama je najmasovnija škola fudbala na Kosovu. Klub ima i školicu sporta u kojoj su najmlađi članovi Dif-a, ali i ostale selekcije koje se takmiče na raznim takmičenjima. Klub su osnovali Nemanja i Njegoš Bulatović, sinovi Milana Bulatovića , koji je svojevremeno takođe stvarao najpoznatije fudbalere na ovim prostorima. Bulatovići su srećni i ponosni na činjenicu da dolaze iz sportske i fudbalske porodice. Iz takvog vaspitanja i detinjstva, provedenim na raznim sportskim događajima, prirodno je bilo da ceo život posvete sportu. Upravo su oni i deo trenerske ekipe, koja je ljubav prema sportu, ponos i sreću prenela na fudbalske talente. Razgovarali smo sa Njegošem Bulatovićem o Dif-u. Čitajte u nastavku.

 

Ko su treneri Dif-a?

Na trenere i stručni kadar smo izuzetno ponosni. Želim da naglasim da sa decom rade kvalifikovani treneri i momci za primer. Izuzetno je važno da vreme koje deca provode na treningu provode sa obrazovanim i kulturnim trenerima. Detetu pred kojim su ovakvi društveni izazovi, uloga trenera je veoma bitna. Nije važan samo termin predviđen za trening, da se detetu demonstrira fudbalsko umeće, već i da budete primer deci i na ulici, u prodavnici, kafiću, itd. Treneri su: Nemanja Bulatović – profesor fizičkog vaspitanja, B UEFA-ina licenca; Njegoš Bulatović, profesor fizičkog vaspitanja, B UEFA-ina licenca, Perica Ilić, profesor fizičkog vaspitanja, B UEFA-ina licenca; Miki Knežević, profesor fizičkog vaspitanja B UEFA-ina licenca; Nikola Božović, apsolvent Pravnog fakulteta, C UEFA-ina licenca; Uroš Galjak apsolvent Fakulteta umetnosti, C UEFA-ina licenca.

 

Ono što karakteriše vaš klub jeste da za vas nisu bitni rezultati, kojih je mnogo, koliko prijateljski odnos među članova, trenerima, roditeljima.

Drago mi je da ste to primetili. U ovom uzrastu rezultat je dobro došao, ali nije prioritet. Najvažnije je da deca nauče šta je ferplej, sportska etika, da ih naučimo da žive kao pravi sportisti, da moraju da se druže i van treninga, da posete neki kulturni, sportski ili umetnički događaj zajedno. Mi smo jedini klub koji je napravio seniorski tim od roditelja naših fudbalera sa željom da se roditelji i deca još više zbliže i druže. Po našem iskustvu, deca su presrećna kada vide svoje roditelje kako igraju fudbal.

 

Na šta još polažete pažnju kada je u pitanju vaš klub?

Posebnu pažnju ukazujemo deci na svakodnevnicu koja ih okružuje. Nije ni njima lako sa savremenim načinom života, ali mi smo dužni da im ukažemo na greške i pokažemo pravi put (na primer, da moraju da se hrane zdravo, spavaju dovoljno ako žele da se bave sportom). Dakle, decu ne učite samo fudbalu.

 

Šta je još to što podučavate članove kluba?

Dif je imao mnoštvo uspešnih akcija i van fudbalskih terena. Želimo da deca budu svestrana, da se ne fokusiraju samo na fudbal. Vodili smo decu na besplatne časove ruskog jezika, časove folklora, kod zubara, na bazen itd. Jedna od naših parola je – “Dif je više od fudbala!!!”

 

Koji su najvažniji rezultati i oni kojima ponosite?

Napomenuo sam da nam rezultati zaista nisu prioritet u ovom uzrastu. Ali sigurno da je najveći uspeh generacije 2009. godište koje je na zvaničnoj završnici Minimaksi lige osvojilo 3. mesto. Iz ovako malog grada da se napravi takav uspeh ravan je čudu. Mi koji se bavimo trenerskim poslom najbolje znamo kakav su uspeh dečaci napravili. Iza sebe su ostavili zaista ogromne fudbalske klubove i gradove.

 

Kakvi su planovi za budućnost?

U ovom trenutku zaista je teško da imamo dugoročne planove. Situacija sa Covid-19 poremetila je čitav svet, pa je i fudbal u drugom planu. Pokušavamo da uz sve bezbednosne mere treniramo, vredno radimo i očekujemo da sa lepšim vremenom dolaze i bolji dani. Očekuje nas puno turnira, liga, kupova… Nadamo se da će biti i dosta medalja.

NEW MAGAZINE