DRAGANA MILIĆ: NI DAN BEZ MUZIKE!

23.09.2020

Iskrena i prirodna ljubav prema muzici – ovako naša sagovornica opisuje svoj muzički put. U nastavku čitajte o Mitrovčanki Dragani Milić.

 

Svira klavir, peva, ali je zanima i dirigovanje, komponovanje, sviranje gitare. Osim što je diplomirani muzički pedagog, proglašena je i za studenta generacije. Draganu ćete najčešće zateći pevajući, za klavirom. Kaže da će na pitanje ‘koliko dugo se bavi muzikom’, svaki muzičar da odgovori da se njome bavi od kada zna za sebe, te da ni ona nije izuzetak.

 

“Muzika je prosto oduvek bila prisutna u mom životu i ako sam je iskreno i prirodno zavolela, da ne mogu da zamislim jedan dan bez nje,” kaže u razgovoru za Magazin For You. Zahvalnost za prvi kontakt sa onim što sada čini njenu svakodnevnicu trebalo bi da uputi svom, kako kaže, deki.

 

“On jako lepo peva i svira na primu (vrsta tamburice), pa je tako počeo i mene da uči nekim od starogradskih pesama. Sviranje na primu je bilo previše komplikovano za mene, pa su mi roditelji tada kupili sintisajzer na kome sam već sa pet godina odsvirala svoje prve tonove,” objašnjava. Tada se rodila ljubav prema sviranju, ali i pevanju.

 

“Kada su moji roditelji primetili moju veliku zainteresovanost i talenat za muziku, odlučili su da me upišu u muzičku školu. I evo me sada, sada sam diplomirani muzički pedagog,” dodaje.

 

A do diplome se nije došlo prečicom. “U našem gradu nema muzičke gimnazije, tako da sam pohađala dve srednje škole, muzičku – teoretski smer i gimnaziju – jezički smer. Moja ljubav prema muzici se nije dovodila u pitanje, ipak, kao i svaki tinejdžer bila sam u dilemi čime bih htela da se bavim u životu,” objašnjava Dragana.

 

U ovom delu razgovora napominje važnost podrške. Osim roditeljske, tu je bila i ona iz škole.

 

“Moja profesorica klavira i razredna u muzičkoj školi, osim što me je naučila svemu što znam o muzici, bila je i moj pravi prijatelj i podrška,” kaže.

 

Naša sagovornica dobila je savet da bi trebalo da nastavi da se usavršava i bavi muzikom. Poslušala je savet i upisala Muzičku akademiju na Fakultetu umetnosti Priština-Zvečan i završila studije kao student generacije.

 

“Ne planiram da se zaustavim na ovome, želim da upišem master studije na ovom fakultetu i da se usavršavam koliko god mogu,” dodaje.

 

Sada kada smo objasnili našim čitaocima da se ništa ne događa slučajno, ali i da je obrazovanje ključna karika za mlade i one koji žele istinsko usavršavanje, prelazimo na ono što Dragana voli. Najviše voli da izvodi ex yu muziku i strani i domaći pop/rok. Najviše od svega je zanima pevanje:

 

“Što sam duže u muzičkim vodama, to se više upoznajem sa ostalim njenim mogućnostima i shvatam da me pored pevanja i sviranja klavira, mnogo zanima i dirigovanje, komponovanje, kao i sviranje gitare. Ali pevanje je i dalje broj 1.”

 

Našu sagovornicu možete da slušate na njenim profilima društvenih mreža, ali pravi je doživljaj slušati je uživo. Gotovo dve godine nastupa sa lokalnim muzičarima Dejanom Popovićem i Branislavom Generalovićem:

 

“I imali smo veliki broj nastupa, kako u Mitrovici, tako i u gradovima u blizini”.

 

Drugi bend u kojem peva i svira klavir je DNA bend koji je oformila sa svojim kolegama po muzici – Nemanjom Simićem i Aleksom Virijevićem. Za sada su imali samo dve svirke, ali veruje da će ih biti još mnogo.

 

Ni mi ne sumnjamo da je tako, jer Draganina ljubav prema muzici isijava iz svakog odsviranog i otpevanog tona.

NEW MAGAZINE