EKONOMSKO TRGOVINSKA ŠKOLA “JOVAN CVIJIĆ”, ŠTRPCE

16.03.2020

“Znamo da su nam deca naše najveće bogatstvo, naša neizmerna ljubav i sreća. Vaspitanje i obrazovanje koje im pružamo je naša najveća obaveza. U tom smislu, naš zajednički cilj u postizanju dobrih rezultata – biće mnogo izvesniji. Uloga nastavnika i roditelja je zajednička u vaspitavanju i razvijanju vrednosnih stavova o životu”, kazala je na početku razgovora za Magazin For You Milojka Krstičić, pedagog u Ekonomsko trgovinskoj školi “ Jovan Cvijić” u Štrpcu.

 

Škola, koja se nalazi u neposrednoj blizini turističkog kompleksa Šar planine ima dugu tradiciju srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja mladih generacija. Ona obrazuje učenike na četvorogodišnjim smerovima kroz tri područja rada: ekonomija, pravo i administracija, zdravstvo i socijalna zaštita i gimnazija. U okviru ekonomsko-trgovinske škole zastupljeni su sledeći profili: pravno poslovni tehničar, ekonomski tehničar, finansijski tehničar, konobar (3.stepen) i turističko-hotelijerski tehničar.

 

Prema rečima pedagoga, školu danas pohađa preko 500 đaka, a mnogi od bivših učenika su nastavili školovanje na višim i visokim školama, sa uspehom ih završili i postali ekonomisti, pravnici, profesori, lekari, magistri i doktori nauka.

 

Otvorena, savremena i efikasna škola!

“Želimo da postanemo otvorena, savremena i efikasna škola u kojoj učenici u atmosferi poverenja, uvažavanja i tolerancije stiču kvalitetna i trajna znanja i postaju društveno odgovorne ličnosti. Zahvaljujuči stručnom i odgovornom radu zaposlenih i uspostavljenoj saradnji sa ustanovama društvene zajednice, obezbeđujemo ostvarivanje ne samo obrazovne, već i vaspitne funkcije škole, a razmena ideja sa drugim ustanovama doprinosi napredovanju i razvoju naše lokalne zajednice”, naglasila je Krstičić.

 

Stručni kadar u školi je u potpunosti zastupljen, a za sve profile imaju odgovarajuće predavače. Zajednicki zadatak im je da njeni učenici uspešno nastave dalje školovanje, pronađu uposlenje, postanetu vredni i obrazovani, dobri i pošteni ljudi.

 

U školi je zastupljena kabinetska nastava, obzirom na raličite profile, imaju i različite kabinete, radi se u dve smene, a uči se engleski i ruski jezik. Ipak uvek je potrebna modernizacija škole, a ono što im najviše nedostaje su kompjuteri novije generacije.

 

Govoreći o učenicima, Krstičić je istakla da su oni radni i vredni, da učestvuju u raznim vannastavnim aktivnostima, kao i da na raznim takmičenja ostvaruju dobre rezultate, naročito iz srpskog jezika. Dramska sekcija je takođe veoma aktivna u radu ove škole.

Đačko doba jeste najlepše doba u životu svakog čoveka

“Kao što pesnik, ali i svi mi odrasli kažemo – đačko doba jeste najlepše doba u životu svakog čoveka. Nastavnici i svi u školi, činimo sve da dane i godine koje provodite u našoj zajedničkoj školi – bude ono vreme koje će ostati samo u lepoj uspomeni. Želim da ucenici steknu kvalitetna znanja i veštine, neophodna za život u savremenom društvu”, kazala je Krstičić.

Ona je posebno istakla da će đaci učeći ostvariti svoj intelektualni, emocionalni i moralni razvoj, kao i da znanje mora da bude sredstvo za postizanje uspeha i željenih ciljeva u životu. Prema njenim rečima škola ima odlicnu saradnju sa lokalnom samoupravom, ali i sa KFOR-om, čiji ih vojnici redovno obilaze i distribuiraju Magazin ‘For You’.

“Dođite, posetite nas, bogati smo sa obrazovnim profilima, upišite se, uvek smo raspoloženi za nove učenike Šara je lepa, imate šta videti, doživeti, osetiti. Učenicima je škola drugi dom, zato treba da budu u njoj bezbedni i zadovoljni. Sa decom moramo da razgovaramo, poštujemo ih i podržavamo – na njihovom putu do uspeha!”, poručila je na kraju razgovora Milojka Krstičić, pedagog u Ekonomsko trgovinskoj školi “Jovan Cvijic” u Štrpcu.

NEW MAGAZINE