EKONOMSKO TRGOVINSKA ŠKOLA, LAPLJE SELO

07.12.2020

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem selu, obrazuje učenika na četvorogodišnjim smerovima iz područja rada ekonomije, prava i administracije. Svoju prosvetarsku misiju Ekonomsko-trgovinska škola započela je davne 1961. godine u zgradi Prištinske gimnazije i ove godine treba da proslavi 60 godina postojanja. Danas ovu srednjoškolsku ustanovu pohađa 209 učenika, raspoređenih u 16 odeljenja, od kojih su 4 isturena i nalaze se u Plemetini.

 

Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić u razgovoru za Magazin ’For You’ kazala nam je da ovu školu upisuju uglavnom najbolji učenici, kao i da je škola specifična po tome što pruža mnoge mogućnosti prilikom zapošljavanja.

 

“Mnogi učenici koji su završili ovu školu postali su uspešni stručnjaci u svojim oblastima. Škola pruža mnogo mogućnosti deci koja su zainteresovana da se bave ekonomijom i pravom. Interesovanje za upisivanje u ovu školu godinama ne jenjava i upravo je broj đaka koji je upisuje pokazatelj naše uspešnosti“, ističe direktorka. Naglašava nam  da je ponosna na svoje kolege i učenike ove škole, jer, kako kaže oni na najpozitivniji način utiču i na nju i njen rad.

 

Zavidni rezultati uprkos nedostatku prostora

 

Ona dodaje da je najveći problem sa kojim se suočavaju nedostatak prostora, jer nastavu izvode u prostorijama osnovne škole ’Miladin Mitić’ u Lapljem selu, ali se nada da će uskoro dobiti novu zgradu u okviru srednjoškolskog centra, koji je trenutno u izgradnji.

 

Ipak, prema njenim rečima i u ovim teškim uslovima oni uspevaju da ostvare zavidne rezultate i da se takmiče sa prestižnim školama, a brojne nagrade pokazatelj su kvaliteta obrazovnog i nastavnog procesa u ovoj školi. Dodaje da se u školi trude da ravnomerno razvijaju obrazovne i vaspitne komponente, da podstiču kreativan život i ličnu odgovornost, kao i da je škola poznata po tome što neguje toleranciju i različitost. U školi su aktivne brojne sekcije, a veliki broj diploma i pehara govori o uspesima učenika.

 

“Postojimo da bismo kvalitetno, stručno i na savremen način obrazovali generacije dece iz naše sredine. U školi negujemo dobru atmosferu, profesionalizam, pozitivnu filozofiju učenja i življenja i praktičnu primenu znanja. Jedinstveni smo po tome što nam uprkos teškim vremenima za obrazovanje uspeva da za tri odnosno četiri godine naučimo učenike struci i formiramo njihov profesionalni identitet i prepoznatljivost obrazovnog metoda škole koji oni nose sa sobom dalje u školovanje i život”, ističe direktorka.

 

Pokretačka energija i kreativnost

 

U daljem razgovoru sa direktorkom saznajemo da imaju veoma dobru saradnju sa vojnicima KFOR-a, koji ih redovno obilaze, kao i da je naš Magazin veoma rado čitan među učenicima. Dokaz za to je i nagrada koju je upravo učenica ove škole, nedavno dobila na našem literarnom konkursu.

 

Na kraju razgovora ona dodaje da joj lica učenika i njihova mladost daju snagu i volju da savlada teškoće na koje nailazi. Kaže nam da joj je zadovoljstvo to što učestvuje u njihovom odrastanju, a satisfakcija kada ugleda bivše učenike nasmejane na vratima svoje kancelarije.

 

“Svaki ovakav dan daje novu pokretačku energiju i kreativnost radu, okrenite se pravim vrednostima, školovanju i obrazovanju, sledite svoje želje i ispunite ih”, poručuje na kraju direktorka Ekonomsko trgovinske škole, Dragica Mitić.

NEW MAGAZINE