EKSPERIMENTI KOD KUĆE

09.07.2020

Slobodno vreme kod kuće najčešće provodimo uz telefon, kompjuter ili televizor, surfujući na Internetu… Naravno da može mnogo toga da se nauči i na taj način, ali hajde da malo zičinimo svakodnevnicu, hajde da eksperimentišemo! Od onoga što imate u svom domu, možete da saznate, učite o hemijskim rekacijama. Za vas smo pripremili tri jednostavna i interesantna eksperimenta.

 

 

Gumeno jaje!

Za ovaj eksperiment vam je potrebno jedno jaje i sirće. Jaje stavite u čašu sa sirćetom, tako da ga sirće u potpunosti prekrije. Ostavite da sve to stoji 24 časa. Primetićete mehuriće. Posle 24 časa izvadite jaje, operite ga i shvatićete da deluje kao da je od gume. Šta se dogodilo? Sirće je zapravo “pojelo” ljusku jajeta, a ostala je samo unutrašnja membrana koja se inače nalazi tik ispod ljuske jajeta. Kada su sirće i ljuska jajeta u kontaktu, dolazi do hemijske reakcije, zato ste mogli i da vidite mehuriće. Za 24 časa ljuska jajeta se potrošila u rekaciji sa sirćetom i otuda je jaje postalo kao da je od gume.

 

 

 

Obojite cveće!

Cveće ima svoju prirodnu boju, ali postoji način i da ga obojite. Potrebna vam je tečna boja i voda. Sipajte vodu u vaznu, ili čašu, dodajte boju, a potom cvet sa stabljikom stavite u vodu sa bojom. Potrebno je neko vreme, ali uskoro ćete da vidite da cveće menja boju. To će posebno da bude vidljivo ako koristite cvet čije su latice bele boje. Radi se o transpiraciji, odnosno biljka kroz svoju stabljiku “pije” vodu, slično onome kako mi pijemo na slamčicu. Ta ista voda zatim izlazi kroz otvore na listove i latice biljke, a kako je voda u boji, dolazi do prebojavanja.

 

 

 

 

Gumene bombone mogu da rastu!

Gumene bombone su jedna od omiljenih poslastica mnogima. Dostupne su u raznim oblicima, ukusima. Odaberite svoje omiljene i uverite se da mogu da rastu. Potrebne su vam dve čaše – jedna sa vodom, druga sa koka-kolom. I u jednu i drugu stavite po jednu gumenu bombonu. Bombone u vodi, odnosni koka-koli bi trebalo da odstoje 24 časa. Kada ih budete proverili, shvatićete da su bombone “porasle”. Proverite koja više – ona bombona u vodi, ili ona u koka-koli. Gumene bombone su napravljene od želatine i vode. Bombone rastu jer se voda kreće kroz polupropustljivu membranu koja dozvoljava nekim supstancma da prođu, a nekim ne.

NEW MAGAZINE