ENTONI HOPKINS

11.03.2022

“Moja filozofija je: nije me briga šta ljudi govore o meni i šta misle o meni. Ja sam ono što jesam, i radim ono što radim. Ne očekujem ništa i prihvatam sve. I to čini život mnogo lakšim.” – Entoni Hopkins (Anthony Hopkins)

 

Ser Entoni Hopkins je jedan od najcenjenijih filmskih glumaca. Poznat po svojoj odlučujućoj ulozi dr Hanibala Lektora u filmu ‘Kad jaganjci utihnu’ iz 1991. godine, za koju je dobio svog prvog Oskara za najboljeg glumca, Hopkins je takođe osvojio brojne druge nagrade – BAFTA, Emi i Zlatni globus. U čast ove legende, pozivamo vas da pročitate ovaj članak koji ima za cilj da predstavi čoveka opisanog kao „najvećeg glumca svoje generacije“.

 

Ko je Entoni Hopkins?

Kao glumac koji je personifikovao zlo u svom jezivom portretu kanibalističkog ubice u filmu “Kad jaganjci utihnu”, Entoni Hopkins se smatra jednim od najvećih živih glumaca. Ovaj veoma slavni karakterni glumac započeo je svoju karijeru kao scenski izvođač. Impresioniran mladićevim talentom i posvećenošću, veliki britanski glumac Lorens Olivije pozvao ga je da bude njegov zamenik u Kraljevskom nacionalnom pozorištu. Mladi Entoni je napredovao pod vođstvom starijeg glumca i bio je na putu da postane veliki pozorišni umetnik. Međutim, bilo mu je dosadno da igra iste uloge i želeo je promenu. Postepeno se udaljavao sa scene i ulazio u svet televizije i filma.

 

Detinjstvo i Rani život

Entoni Hopkins je sin pekara Ričarda Hopkinsa i njegove supruge Mjurijel En. Bio je disleksičan. Voleo je da slika i svira klavir, ali nije bio zainteresovan za studije. Slučajni susret sa velškim glumcem Ričardom Bartonom naterao ga je da shvati svoje interesovanje za glumu i upisao se na Kraljevski velški koledž za muziku i dramu u Kardifu. Diplomirao je 1957. godine.

 

Karijera

Karijeru je započeo 1960. godine predstavom ‘Have a Cigarette’ u produkciji Palas teatra, u Svonziju. Na filmu je debitovao kao Ričard Lavlje Srca u filmu „Zima jednog lava” 1968. Film je imao ogroman uspeh. Njegov nastup učinio je da bude zapažen i dobio je mnoge filmske ponude. Pojavio se u tri filma tokom 1969. Glumio je u nekoliko filmova tokom 1970-ih i 1980-ih i pojavio se u brojnim filmovima igrajući nagrađivane uloge u ‘Bunker’, ‘Musolini i ja’, i ’84 Charing Cross Road’ .

 

Godine 1991. glumio je kanibalističkog serijskog ubicu Hanibala Lektora u filmu “Kad jaganjci utihnu”. Kao što je gore rečeno, ova uloga mu je donela prvog Oskara. Naravno, nedavno je svojoj kolekciji dodao još jednog Oskara, za ulogu u filmu ‘Otac’ (2020). Glumac je ušao u istoriju kao najstariji dobitnik Oskara ikada, zauzevši tron sa 83 godine. Pored toga, Entoni Hopkins je još četiri puta bio nominovan za Oskara za najboljeg glumca za filmove Ostaci dana, Nikson, Amistad i Dvojica papa.

 

Zanimljivosti

U svom pojavljivanju u emisiji Ellen DeGeneres Šou 24. januara 2022, Marta Stjuart je otkrila da se zabavljala sa Hopkinsom nakon što se razvela od svog supruga Endrua Stjuarta 1990. Međutim, otkrila je da je raskinula sa glumcem nakon što je videla njegovu ulogu u Oskarom nagrađenom filmu-Kad jaganjci utihnu. Nastup joj je bio toliko zastrašujući da „nije mogla ni da zamisli da odvede glumca u svoju veliku, strašnu kuću u Mejnu“.

NEW MAGAZINE