EPLOV AJFON 14 PROTIV SAMSUNG GALAXY S22: KOJI JE BOLJI?

20.12.2022

 

 

Kompanije Epl i Samsung prave najpopularnije vodeće telefone na tržištu i možda ćete imati problema da odlučite koji je pravi za vas. Evo svega što treba da znate o tome kako se porede telefoni Ajfon 14 i Galaxy S22.

 

Ajfon 14 protiv Galaxy S22: Cena

Bitan faktor koji treba uzeti u obzir pri izboru telefona je koliko košta. Želite da se osećate kao da dobijate dobru vrednost za svoj novac, posebno ako direktno upoređujete dva telefona. Nažalost, cena vam ne može pomoći da izaberete između osnovne verzije Ajfona 14 i Samsung  Galaxy S22jer oba imaju približno istu početnu cenu.

 

Dizajn i izdržljivost

Ako vam se ne sviđaju izrezi na ekranu telefona, verovatno vam se neće dopasti Ajfon 14 i Ajfon 14 Plus jer oba i dalje imaju taj element dizajna. Ajfon 14 Pro i Pro Maks, s druge strane, uključuju Epl-ov novi izgled Dinamičnog ostrva(Dynamic Island), koji nudi jasniji izgled i korisne integracije Operativnog Sistema(OS). Nijedan od modela S22 nema izrez, iako imaju male kružne izreze za selfi kamere. Izdržljivost je takođe bitna za uređaj. Na sreću, obe linije telefona nude odličnu IP68 zaštitu, što znači da su potpuno otporni na prašinu i mogu da izdrže potapanje u vodu na dubini do 1,5 metara u trajanju od pola sata.

 

Snaga i performanse

Kada kupujete telefon, posebno morate razmišljati o procesoru i RAM memoriji. Epl koristi optimizovanu verziju svog godinu dana starog A15 čipa u jeftinijim Ajfon 14 i Ajfon 14 Plus, ali daje svoj novi A16 Bionički procesor i za Ajfon 14 Pro i Ajfon 14 Pro Maks. Svi modeli Galaki S22 imaju isti Kualkom čip Snepdragon 8 prve Generacije. Za skladištenje, i Epl i Samsung nude svoje vrhunske uređaje sa do 1TB skladišnog prostora.

 

Trajanje baterije

Nažalost, Epl ne otkriva veličinu baterije na ajfonu, ali tvrde da bi Ajfon 14 trebalo da ima do 16 sati trajanja baterije dok strimuje video. U testovima video strimovanja, osnovni Galaxy S22 je za poređenje dobio 9 sati i 5 minuta. Opet, ova poređenja morate uzeti sa rezervom jer Epl ne navodi kako sprovodi svoje interne testove baterije. Što se tiče punjenja putem kabla, Samsung nudi brzine do 45 W na svim modelima Galaxy S22 (preko USB-C). Epl, s druge strane, nudi sporije 20 W punjenje putem kabla na svojim Ajfon 14 uređajima (sve putem Lightning porta). Drugim rečima, Samsung-ovi telefoni će se puniti malo brže sa odgovarajućim punjačem. Nijedna kompanija ne uključuje punjač u kutiji.

 

Ekran  

Počevši od veličine ekrana, Ajfon 14 i Ajfon 14 Pro imaju ekrane od 6,1 inča, dok Ajfon 14 Plus i Ajfon 14 Pro Maks imaju ekrane od 6,7 inča. U liniji Galaxy S22, dobijate tri različite veličine ekrana: osnovni S22 ima ekran od 6,1 inča, S22+ ima ekran od 6,6 inča, a S22 Ultra ima ekran od 6,8 inča. Međutim, ako vam je potreban apsolutno najveći ekran, S22 Ultra je pobednik. Svi telefoni imaju sličnu gustinu piksela, iako se izdvaja nekoliko modela. Ajfon 14 Pro Maks ima ekran od 2.796 x 1.290 piksela, dok ekran S22 Ultra ima rezoluciju od 3.080 x 1.440 piksela. To daje Galaxy S22 Ultra jasnu prednost u gustini piksela u odnosu na Ajfon 14 Pro Maks.

 

Kamere

Jedna od glavnih stvari koje plaćate kada kupujete pametni telefon je kamera. Većina vodećih telefona ima dobre kamere koje mogu da snimaju solidne fotografije, ali postoje suptilne razlike između sistema kamera na telefonima Ajfon 14 i Galaxy S22. Opet, oba telefona bi trebalo da naprave fantastične fotografije. Ipak, određene funkcije (kao što je optički zum od 10 x na Galaxy S22 Ultra) čine značajnu razliku između Epl-ovih i Samsungovih ponuda.

 

Zaključak

Na kraju moramo da zaključimo da se sve svodi na lični izbor, iako postoji još nekoliko stvari koje treba razmotriti, kao što su: koje aplikacije koristite, koju prodavnicu aplikacija ste do sada koristili i koju dodatnu opremu već posedujete.

 

NEW MAGAZINE