EURO 2020

04.08.2021

 

 

Nakon više od godinu dana od uvođenja restriktivnih mera i karantina kao reakcija na izbijanje pandemije Kovida-19, Euro 2020 se može smatrati prvim pravim znakom da smo blizu prevazilaženja ovog globalnog izazova. Ne samo da je jedan ovakav događaj organizovan, već smo videli i povratak navijača na stadione, iako u smanjenom broju. Gledanje utakmica u Puškaš areni u Mađarskoj je bez sumnje bilo najposebnije, jer je ovo bilo jedino mesto gde je bilo dozvoljeno da se mečevi igraju pred publikom u punom kapacitetu stadiona, ali navijači su morali da pruže dokaz o vakcinaciji. Pozivamo vas da u nastavku pročitate neke zanimljivosti o ovom turniru.

 

 1. 12 je bio poseban broj… 12 gradova iz 12 zemalja bili su domaćini mečeva od 12. juna do 12. jula.

 

 1. EURO 2020 je odložen u poslednjem trenutku zbog Kovida-19. UEFA je razmatrala opciju da preimenuje kup u EURO 2021. Međutim svi promo materijali i roba sa motivima EURO 2020 su već bili proizvedeni tako da finansijski nije bilo izvodljivo da se ime promeni u EURO 2021.

 

 1. Maskota UEFA Euro 2020 prvenstva je Skilzi, veća od života figura fristajl fudbalera koja inspiriše navijače da objave na internetu snimke na kojima pokazuju svoje sposobnosti.

 

 1. Najbolji strelac na jednom Evropskom prvenstvu je Mišel Platini. Ovaj francuski vezni igrač je 1984. godine postigao 9 golova, i doneo Francuskoj prvu titulu u istoriji.

 

 1. Prvobitni plan takmičenja bio je da se mečevi igraju u 13 gradova. Međutim glavni grad Belgije Brisel je isključen kao opcija jer planirani novi stadion nije bio završen na vreme, a UEFA nije dobila potrebne garancije.

 

 1. Rus Dmitri Kiričenko je postigao najbrži gol ikada (u 67. sekundi) u utakmici protiv Grčke 2004.

 

 1. Logo za Euro 2020 je osmišljen tako da bude dovoljno snažan simbol da poveže sve gradove i građane Evrope. Njegovi stvaraoci ga smatraju savršenom metaforom za fudbal na ovom kontinentu – fudbalski most.

 

 1. Jedino finale Evropskog prvenstva na kojem su se igrali penali je bilo 1976. godine kada je Čehoslovačka porazila Zapadnu Nemačku. Na kraju produžetaka bilo je 2:2, a pobedili su sa 5:3 na penale.

 

 1. Najbrži igrač koji se takmičio na Euro 2020 je bio Kilian Mbape koji je razvio najveću brzinu od 27.78km/h!

 

 1. Holanđanin Marko van Basten je bio talenat koji obećava – a njegovi nastupi na Euro 1998 prvenstvu osigurali su mu ulazak u fudbalsku kuću slavnih. Het-trik protiv Engleske, pobeda u polufinalu protiv Zapadne Nemačke kao i spektakularan volej iz oštrog ugla koji je otpratio Sovjetski Savez iz finala Evropskog prvenstva.

 

 1. Meč sa najviše golova na Evropskom prvenstvu je u isto vreme bio i prvi meč u istoriji ovog kupa. 6. jula 1960. Jugoslavija je pobedila Francusku sa 5:4.

 

 1. Adidas je napravio zvaničnu fudbalsku loptu za prvenstvo pod nazivom ‘Juniforia’ (Uniforia). Ime je dobila po jedinstvu i euforiji koje donosi takmičenje. Lopta na sebi ima crne linije nalik na poteze četkice što simbolizuje zamagljivanje granica.

NEW MAGAZINE