FLEŠ

16.12.2020

„Fleš“ je američka TV serija o superherojima koju su osmislili Greg Berlanti, Endru Krajsberg i Džof Džouns, koja se prikazuje na televizijskoj mreži CW. Zasnovana je na liku Berija Alena koji predstavlja otelotvorenje lika iz DC stripova Fleš – superheroj u kostimu koji se bori protiv kriminala, koristeći svoju nadljudsku brzinu kao snagu. Radi se o seriji izvedenoj iz Strele (Arrow), koja se odvija u izmišljenom svetu i koja se naziva „Strelin Multiverzum“ (Arrowverse). Serija prati Berija Alena, koga glumi Grent Gastin – kriminalističkog tehničara koji dobija nadljudsku brzinu, a koju nadalje koristi da se bori protiv kriminalaca, uključujući one koji su dobili nadljudske sposobnosti.

 

U početku je zamišljena kao sporedni pilot projekat. Nakon pozitivne kritike Gastina, tokom dva pojavljivanja Berija u seriji „Strela“, dovela je do toga da su se rukovodioci odlučili da razviju pun pilot projekat i iskoriste veći budžet kako bi pomogli da se detaljnije otkrije Berijev svet. Serija je uglavnom snimana u Vankuveru, Britanska Kolumbija, Kanada.

 

„Fleš“ je premijerno prikazan u Severnoj Americi, 7. oktobra 2014. godine. Pilot epizoda je postala druga najgledanija premijera u istoriji televizijske mreže CW, odmah posle Vampirskih dnevnika iz 2009. godine. Dobro je prihvaćen od strane kritičara i publike i dobio je Nagradu Izbora publike u kategoriji „Nova Omiljena TV Serija” 2014. godine. Serije, uključujući Strelu, su  tokom prikazivanja izrodile veliki broj likova. U januaru 2020, televizijska mreža CW je odobrila prikazivanje sedme sezone koja bi premijerno trebalo da bude prikazana januara 2021.

 

Dizajn

 

Kostim je dizajnirala Kolin Etvud, koja je takođe dizajnirala kostime za seriju Strela. Prevashodno napravljeno od kože, odelo sadrži delove napravljene od rastegljivog materijala koji omogućavaju Gastinu da se savija. U početku je Gastinu trebalo četrdeset minuta da se uvuče u kostim, jer je kapuljača bila prostetska i bilo je potrebno da se zatvori rajsfešlusom i da se zalepi za lice. Ovo je smanjeno na 15 minuta kada su stigli do 8. epizode, a kada su dizajneri uspeli da razviju novu kapuljaču koja je lagano klizila preko Gastinovog lica i stajala na svom mestu.

 

Kritike

 

Internet stranica za prikupljanje recenzija Rotten Tomatoes je dala prvoj sezoni ocenu odobrenja od 92 odsto sa prosečnom ocenom 7,75/10, zasnovanoj na 63 recenzije. Opšte mišljenje na Internet stranici glasi: „Fleš izvlači korist iz svoje svrsishodne lagane atmosfere, čineći ovu seriju o superheroju jedinstveno prilagođenu za ljubitelje žanra, kao i za početnike“.

 

Metakritik, koji koristi ponderisani prosek, joj je dao ocenu 73 od 100, zasnovanu na 27 recenzija, što ukazuje na generalno povoljnu ocenu.

 

Nedeljni epizodni kritičar Skot Von Dovijak je davao stalne visoke ocene sezoni, a završnici sezone je dao savršenu ocenu „A“, nazivajući je „bogato zadovoljavajuća“, hvaleći je rečima „osvaja suštinu svog izvornog materijala na zabavan, lagani način, u čemu je uspeo samo mali broj adaptacija stripova“.

 

Priznanja

 

„Fleš“ je nominovan za  šest nagrada za BMI Film, TV serije i Vizuelne medije (sve je osvojio), 2 nagrade Holivud post saveza, 1 Hugo nagradu, 17 IGN nagrada (osvojio je 4), 10 Nagrada dečijeg izbora, 16 Leo nagrada (osvojio je 5), 2 MTV nagrade za Film i TV serije, 4 nagrade Izbora publike (osvojio 1), 1 Emi nagradu, 16 Saturn nagrada (osvojili su 6), 1 TCA nagradu, 27 nagrada Tin izbora (osvojili 6), 1 TV vodič nagradu (osvojena), i jednu nagradu Društva za vizuelne efekte.

 

Serija takođe drži svetski rekord u kategoriji za „Najtraženiju seriju o super-herojima“ i „Najtraženiju akcionu i avanturističku TV seriju“ u Ginisovoj knjizi rekorda; 2016. godine magazin Rolling Stone je proglasio za 23. na listi „40 Najboljih naučno-fantastičnih serija svih vremena“.

 

Zaključak

 

Sjajna za sada. Kompanija DC je uradila odličan posao sa svojim TV serijama. Zaista je šteta što ne možemo da kažemo isto za njihove filmove.

NEW MAGAZINE