GIMNAZIJA U KAMENICI

18.01.2021

Gimnazija u Kamenici obrazuje učenike na dva smera: prirodno-matematički i društveno-jezički smer. Ova obrazovna ustanova prvi put se pojavljuje školske 1964/1965. godine, kada nastaje kao izdvojeno odeljenje gimnazije iz Gnjilana. Tokom vremena menjala je svoje smerove, ili akcente u edukativnom smislu, ali je za 58 godina duge tradicije samostalne škole ostala dosledna svojim postulatima, da je tu zarad najboljih interesa svojih učenika. Škola danas broji oko 100 učenika i predstavlja rasadnik budućih intelektualaca.

 

Direktor škole Ivan Arsić istakao je u razgovoru za Magazin ’For You’ da se u ovoj školi posebno po-nose na učešće učenika u vannastavnim aktivnostima i brojnim smotrama i takmičenjima. Naglašava da su njihovi učenici polaznici Istraživačke stanice Petnica, jedne od najeminentnijih naučnih institucija u ovom delu Evrope.

 

“Ukoliko bismo navodili sva takmičenja naših učenika i osvajane nagrade, trebalo bi nam previše vreme-na, iz tog razloga navešćemo neka, kako bi se videlo šarenilo oblasti u kojima su naši učenici jako dobri. Svake godine učenici osvajaju zapažene rezultate iz oblasti matematike, ali takođe i iz drugih prirodnih predmeta. Iz srpskog jezika i književnosti postaje već tradicija osvajan-ja nekih od najboljih mesta. U pismenom izražavanju, na takmičenjima u organizaciji različitih organizacija i univerziteta, pozicionirani su među najboljima”, kazao nam je direktor škole.

 

Škola u kojoj se neguje umetnost

 

On je naglasio da se u ovoj školi posebno neguje umetnost, a na polju muzike imaju izuzetne predstavnike. Vizuelna umetnost se takođe podstiče, i imaju veliki broj međunarodnih i republičkih nagrada na polju likovnog stvaralaštva. Besedništvo, kao i negovanje retorike, takođe predstavlja značaj za buduće generacije, i iz tog razloga su ponosni što je baš njihova učenica pobednica na nedavnom takmičenju u ovoj oblasti.

 

Od direktora saznajemo da je u školi zastupljena kabinetska nastava u onom nivou koliko im nastavna sredstva omogućavaju. Iako Gimnazija ima niz kabineta (kabinet informatike, kabinet za programiranje i preduzetništvo) koji umnogome potpomažu nastavni proces, potrebno je još mnogo toga kako bi za svaki predmet imali sva neophodna sredstva.

 

Škola pokušava da putem projekata nabavlja ono što joj nedostaje i time se osavremenjava. Ipak, zahvaljujući celokupnom obrazovnom kadru škole, u budućnosti očekuju još veću nadgradnju i digitalizaciju Gimnazije, kao i unapređenje rada u svim oblastima i sferama.

 

Obrazovanje kao najmoćnije oružje

 

Magazin ’For You’ je rado čitan u ovoj školi, a saradnja sa KFOR-om je korektna. Prema rečima direk-tora škole, ta saradnja je prvenstveno bazirana na nekim od sportskih dešavanja.

 

On veruje da postoji prostor za još većom saradnjom, pogotovo u mogućnosti realizovan-ja zajedničkih projekata sa ciljem poboljšanja sistema obrazovanja. Govoreći o značaju obrazovanja u životu svakog pojedinca, direktor kaže da je to isto kao objašnjavanje značaja disanja da bi čovek ostao u životu.

 

“Ukoliko nemamo jaku osnovu u obrazovanju, gubimo korak sa savremenim svetom koji se brzo menja i zahteva temeljno obrazovanje, otvorenost ka svemu i neukalupljenost. To upravo naša Gimnazija daje svojim učenicima. Ne bih dužio priču o značaju obrazovanja, umesto toga, o njegovom značaju najbolje govori rečenica Nelsona Men-dele Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet”, poručio je na kraju razgovora čitaocima našeg Magazina direktor Gimnazije u Kamenici, Ivan Arsić.

NEW MAGAZINE