GOOGLE UČIONICA

27.07.2020

Odlazak iz školskih klupa zbog pandemije COVID-19 pokazala je da pobeda protiv ovog nevidljivog neprijatelja neće biti laka. Istovremeno, postalo je jasno da još uvek nisu ispunjeni uslovi za povratak na tradicionalno učenje odnosno povratak učenika u njihove škole i učionice.

 

Usled ovakvih okolnosti i ovog meseca u našoj rubrici „Škola meseca“ nećemo pisati o nekoj od škola na Kosovu, kao što ste navikli, već o digitalnoj učionici. Učionici koju možete da ponesete sa sobom gde god da krenete, koju čak možete da nosite i u džepu, zahvaljujući vašim pametnim telefonima. Ovo je „Google učionica“, usluga koju pruža Google. U poređenju sa Kan Akademijom, o kojoj smo pisali u prethodnom broju, a koja sadrži predavanja, objašnjenja i vežbe za različite predmete, Google učionica je više sistem za upravljanje učenjem. U nastavku vas pozivamo da pročitate neke od prednosti korišćenja ove onlajn učionice.

 

Jednostavna za upotrebu i dostupna sa svih uređaja

 

Čak i ako niste korisnik Google-a, korišćenje Google učionice je veoma prosto. Osim što se isporučuje putem pregledača Chrome, što je čini lako dostupnom na svim računarima, mobilnim telefonima i tabletima, uz pomoć nje, možete dodati tačno onoliko učenika koliko želite, a takođe i kreirati Google dokumenta za postavljanje zadataka i njihove najave, pregledati video snimke sa YouTube-a, dodati veze ili datoteke sa Google drive-a. Učenicima će biti lako prijaviti se, kao i primiti i predati zadatke.

 

Efikasna komunikacija i deljenje

 

Jedna od najvećih prednosti Google učionice su Google dokumenti; Ovi dokumenti se spremaju putem interneta i dele se sa neograničenim brojem ljudi. Drugim rečima, više vam nisu potrebne e-poruke za deljenje informacija; samo kreirate dokument, delite ga sa onoliko učenika koliko želite i voila!

 

Ubrzava proces podele zadataka

 

Proces podele zadataka nikada nije bio brži i efikasniji, jer u Google učionici možete lako proveriti ko je poslao zadatak i ko još radi na njemu, kao i odmah ponuditi povratne informacije.

Efikasne povratne informacije

 

Govoreći o povratnim informacijama, Google učionica vam pruža mogućnost da odmah ponudite internetsku podršku učenicima; to znači da povratne informacije postaju efikasnije, jer blagovremeni i brzi komentari i primedbe imaju veći uticaj na pamćenje učenika.

 

Nema potrebe za papirom

 

Smeštanjem eLearn-ing materijala na jednoj lokaciji (u Cloud-u), imate mogućnost da radite sasvim bez papira, ali i da prestanete da brinete o štampanju, predaji ili čak gubitku radova svojih učenika!

 

Čist izgled uz lagan pristup

 

Ostajući privržen čistim i jednostavnim Google standardima izgleda, Google učionica vas poziva u okruženje u kojem je svaki pojedini detalj dizajna jednostavan, intuitivan i lagan za upotrebu. Ne treba ni pominjati da će se Google korisnici osećati kao kod kuće.

 

Za svakog!

 

Nastavnici se takođe mogu pridružiti Google učionici kao polaznici. To znači da možete da napravite Google učionicu samo za vas i vaše kolege i da je koristite za međusobne sastanke, razmenu informacija ili profesionalni razvoj. Naravno, kao i sve ostalo, i Google učionica ima nedostatke, ali i prostora za napredak. Na kraju krajeva, ništa ne može zameniti direktnu komunikaciju između nastavnika i učenika ili druženje sa drugarima. Međutim, korišćenje ove usluge će bez sumnje olakšati posao ne samo nastavnicima i učenicima, veći roditeljima.

NEW MAGAZINE