GRAĐEVINSKO SAOBRAĆAJNA ŠKOLA PRIŠTINA- GRAČANICA

29.06.2021

 

 

Građevinsko-saobraćajna škola Priština – Gračanica ima dugu tradiciju. Osnovana je 1963.god. u Prištini pod nazivom ’Tehnički centar’.

Posle mnogih promena naziva i delatnosti, 1994.god. menja naziv u ’Građevinsko-saobraćajna’ škola. Nakon 1999.god. škola se izmešta iz Prištine u Gračanicu i nastavlja sa radom u prostorijama OŠ. „Kralj Milutin“, sa znatno oslabljenim kapacitetima.

Tokom proteklih godina, Građevinsko-saobraćajna škola zauzima značajno mesto u obrazovanju mladih naraštaja. Svojom organizacijom vaspitno obrazovnog rada, visoko obrazovnim kadrom, stalnim unapređivanjem nastavnog procesa spremno odoleva i opstaje prateći savremene tokove.

Građevinsko-saobraćajna škola danas ima tri smera – tehničar drumskog saobraćaja (4 godine), tehničar unutrašnjeg transporta (4 godine) i vozač motornih vozila, a pre par godina ukinut je smer građevinski tehničar.

Povoljnost za učenike ove škole je i to što u okviru školovanja mogu da izvrše besplatnu obuku za vozače B kategorije, oni koji su četvrti stepen obrazovanja, a vozači motornih vozila, odnosno treći stepen obrazovanja polažu i za C kategoriju. Školu trenutno pohađa 157 učenika.

 

Čuvajte zdravlje!

Dejan Petković, direktor škole u razgovoru za Magazin ’For You’ kaže nam da su uslovi rada kako za decu tako i za njihove predavače tokom pandemije COVID-19 otežani, ali da se snalaze kao i svi ostali. „Nadamo se da će se uslovi rada normalizovati od septembra, da ćemo krenuti u školu normalno. Sve planove diktira pandemija, ali trudimo se da budemo optimisti”.

On stoga poručuje svima u ova teška vremena da najpre misle o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih. “Mladima na Kosovu poručujem da najpre sačuvaju zdravlje, da slušaju savete roditelja i nastavnika i da pažljivo biraju šta će upisati. Pazite s kim se družite i šta radite”, naglašava direktor Petković. Prema njegovim rečima nastavni kadar je adekvatan za svaki predmet i svi nastavnici koji predaju u ovoj školi su stručno osposobljeni. Reč je o ljudima koji se neprekidno usavršavaju i ostvaruju sve uslove za dalji napredak u svojoj karijeri. Na taj način nastava postaje interesantnija, a rezultati rada sve bolji.

Nastavni proces prati nove moderne tehnologije, što je naročito važno sada, u vreme pandemije, kada većinu časova učenici pohađaju online.

 

Srednje obrazovanje stepenik za budući poziv

U školi je delimično zastupljena kabinetska nastava, koriste se montažni kabineti za izvođenje praktičnih vežbi, dok se od jezika uče ruski i engleski. Direktor Petković je sa ponosom istakao činjenicu da je ova škola naročito prepoznatljiva po vannastavnim aktivnostima i po uspesima đaka na raznim takmičenjima. Aktivne su razne sportske sekcije, a mnogobrojni pehari i diplome govore o uspesima učenika škole.

Prema rečima direktora škole srednje obrazovanje je važno jer je ono stepenik svakog za buduće zanimanje. On dodaje i da su mnogi svršeni učenici ove škole pokazali dobre rezultate na raznim tehničkim fakultetima. U budućnosti škole planiraju da u okviru mogućnosti opreme kabinete, ali i da stalnim usavršavanjem nastavnog kadra unaprede nastavni proces. Takođe će velika pažnja biti posvećena saradnji sa roditeljima da bi se što više stvorila dinamična i podsticajna atmosfera za rad u školi.

Na kraju razgovora od direktora Petkovića saznajemo i da je Magazin ’For You’ dosta čitan u školi, jer na taj način upoznaju druge škole na Kosovu, njihov rad, ali i svoje vršnjake. Mi smo im sa naše strane obećali da ćemo i u buduće nastaviti na isti način da širimo poznanstva i prijateljstva!

NEW MAGAZINE