H.E.R.: MI SMO PROMENA KOJU ŽELIMO DA VIDIMO

09.06.2021

Njeno ime je Gabi Vilson, ali znate je kao H.E.R. U svojoj 21. godini osvojila je dve velike nagrade: najbolji R&B album i najbolje R&B izvođenje na 61. dodeli Gremi nagrada. Ove godine H.E.R. je osvojila nagradu za pesmu godine za numeru „I Can’t Breathe” na 63. dodeli Gremi nagrada.

 

Mada, ako ste gledali „The Today Show” pre otprilike devet godina, već tada ste mogli predvideti ovaj trenutak. Kada je imala 12 godina, Vilson je slavljena kao čudo od deteta, a majstorski je odsvirala obradu pesme „No One” od Ališe Kiz u emisiji “The Today Show”. Godinama kasnije, kada je samostalno krenula u osvajanje, Vilson je prekinula tradiciju i odlučila da gradi svoj put samostalno – što nas dovodi do njenog misterioznog umetničkog imena – H.E.R. Kada je diskografska kuća “RCA records” izbacila njen prvi album 2016. godine, u saopštenju za medije nije bilo nikakvih informacija o ovoj umetnici. Sve će blagovremeno biti otkriveno, stajalo je u saopštenju. Što se poklopilo sa njenim imenom H.E.R. koje je skraćenica za: „Having Everything Revealed” (Otkriti sve).

 

 

Odakle tako uzvišen koncept?

 

Vilsonova – u tom trenutku poznata samo kao H.E.R. izjavila je za „Los Angeles Times” da joj se nadimak javio dok se oporavljala od raskida. „Sećam se da sam sebi govorila da nikada neću biti devojka koja pada na pogrešnog momka. Stalno sam kritikovala tu devojku dok na kraju nisam shvatila da ja jesam upravo ta devojka,” rekla je.

Album koji je usledio pratio je njenu evoluciju u tu osobu.

 

U intervjuima, Vilsonova je izrazila interesovanje za beleženje procesa odrastanja. „Ne možete izbeći da vam srce bude slomljeno; ne možete izbeći mnogo toga. Morate da prođete kroz sve to da biste postali osoba koja treba da budete. Dakle, biti H.E.R. je jednostavno evoluiranje u ženu’’, rekla je Vilsonova za „Now Toronto”. H.E.R. predstavlja sve ono što će ona naučiti tokom svog razvoja.

 

Identitet Vilsonove je naposletku otkriven 2017. god. Ali njena evolucija se nastavlja – a mi imamo zadovoljstvo da posmatramo kako će se ona nadalje odvijati.

 

Njena kompilacija „I Used to Know Her”, objavljena 2019. god. donela joj je nominaciju za Gremi nagradu za album godine, kao i za pesmu godine za numeru „Hard Place”. H.E.R. je i ove godine nastavila seriju Gremi nagrada sa tri nove nominacije, uključujući i pesmu godine za himnu pokreta „Black Lives Matter” „I Can’t Breathe”. Na 63. dodeli Gremi nagrada, „I can’t breathe” je osvojila nagradu za pesmu godine.

 

Njena pesma je pobedila ostale nominovane izvođače: Bijonse, Rodija Riča, Tejlor Svift, Post Malonea, Bili Ajliš, i Džej Pi Saksa i Džuliju Majkls. „Prvo što želim da kažem je da nikada nisam bio toliko ponosna što sam umetnik. Svi drugi koji su bili nominovani, i te pesme su za mene pesme godine i sve su bile sjajne. Ovu pesmu smo napisali u Facetime-u i nisam mogla ni pomisliti da će se moj strah i moj bol pretvoriti u uticaj i da će se možda pretvoriti u promenu. I mislim da je to suština ovoga i da zato pišem muziku, da zato ovo i radim”, rekla je H.E.R. primajući nagradu. „Mi smo promena koju želimo da vidimo“ – zaključila je ona.

 

Njena najnovija pesma „Fight for You” će biti uvrštena u muziku za film „Juda i crni mesija”.

NEW MAGAZINE