HARRY STYLES: SVESTRANI UMETNIK MEKOG SRCA

03.11.2020

Pevač, tekstopisac, glumac. Ovim opisom mogli bi mnogi poznati izvođači da se opišu. Ali ako ovom opisu dodate reči “šećer”, “lubenica” i “One direction”, možda i rešite rebus. Za one kojima rebusi nisu jača strana, rešenje je – Harry Edward Styles (Hari Edvard Stajls). Njegova muzička karijera počela je 2010. nastupom u britanskom muzičkom talent šouu X Faktor. Iako je nastupao samostalno, nakon što je eliminisan iz takmičenja, vraćen je kako bi se pridružio bendu “One direction” koji je postao najprodavaniji “boy band” svih vremena. Pošto se bend razišao, Styles objavljuje svoja dva albuma. Njegov drugi album, “Fine line” (2019), debitovao je na vrhu Američkog bilborda 200 i bio je najprodavaniji debi britanskog muškog umetnika u SAD-u. Njegov singl i pravi letnji hit „Watermelon Sugar“, bio je na prvom mestu liste “US Billboard Hot 100”. Harry je nominovan za tri Brit nagrade, osvojivši jednu. Muzika nije jedina industrija u kojoj je pokazao svoju kreativnost, jer se oprobao i u filmu. Prekretnica za karijeru Prekretnica u njegovoj muzičkoj karijeri dogodila se 2010. godine, kada je kao deo grupe “One direction” završio britanski muzički talent šou X Faktor i to na trećem mestu. Već u januaru 2011. bend potpisuje ugovor sa diskografskom kućom vredan 2 miliona funti. Tokom svoje karijere, “One Direction” su prodali 7,6 miliona albuma i 26 miliona singlova u SAD-u, i između ostalih osvojili su, sedam Brit nagrada, sedam američkih muzičkih nagrada, šest “Billboard Music” nagrada i četiri MTV “Video Music” nagrada.

 

 

Promena pravca “One Direction” takođe je bio jedina grupa u pedeset osmogodišnjoj istoriji liste Billbord 200 albuma čija su prva četiri albuma debitovala na prvom mestu. Ali, avgusta 2015. grupa potvrđuje glasine o razilaženju nakon završetka njihovog petog albuma Made in the A.M. Već naredne godine Stajls otvara sopstvenu izdavačku kuću Erskine Records i kao solo umetnik potpisuje ugovor sa Columbia Records. Prvi album izdaje maja 2017. godine koji je debitovao na prvom mestu u nekoliko zemalja. Ključna pesma sa njegovog drugog albuma (Fine Line), “Lights Up”, objavljena je oktobra 2019. godine, I odmah se našla na trćem mestu u Velikoj Britaniji. Fine Line je objavljen istog meseca , našavši se na trećem mestu na ključnim listama u Velikoj Britaniji I Americi, oborivši rekord iz 1991. godine, kao najprodavaniji album britanskog muškog pevača u Americi. Međutim, gotovo sve pesme sa ovog albuma imale su neverovatan uspeh na listama. Gluma Harry Styles se prvi put oprobao u glumi, u filmu “Dunkirk”, Christophera Nolana, glumeći uz ugledne glumce. Dobio je pohvale od samog reditelja, ali i od kritičara. Najavljeno je i da će glumiti u psihološkom trileru “Don’t Worry, Darling”. Zameniće Shia LaBeouf koji je napustio film. Styles je i ekskluzivni producent serije “Happy Together” iz 2018. Inače, inspirisana je vremenom kada je ovaj poznati pevač živeo sa televizijskim producentom Benom Winstonom.

 

Styles je 20 meseci živeo u potkrovlju ovog producenta. Humanitarac i empata Stajls je, međutim, u javnosti i među svojim kolegama poznat i kao humanitarac i podržavalac prava ugroženih. Postao je ambasador organizacije Trekstock, sakupljao je novac u humanitarne svrhe, finansijski je podržao izgradnju bunara vode u Indiji, svoju kosu je poklonio britanskoj dobrotvornoj organizaciji koja opskrbljuje i finansira perike od prave kose deci koja imaju gubitak kose kao rezultat bolesti. Svirao je za sakupljanje priloga u dobrotvorne svrhe, nastupao je u okviru kampanje za podizanje sveti o raku dojke, promovisao je očuvanje vode recikliranjem i smanjenjem upotrebe plastičnih boca… Decembra prošle godine, Stajls je u odgovoru na pitanje da ne koristi dovoljno svoj uticaj za podršku određenim pitanjima rekao da to ne čini, jer bi više voleo da, kad nešto kaže, ljudi shvate da to ozbiljno i misli: “Da budem iskren, još uvek tražim to nešto. Nešto za šta bih se zaista mogao zauzeti, i da stanem iza toga: ‘Ovo je moja životna borba’. Potrebna je snaga da se uradi ta jedna stvar. Želite celu svoju težinu iza toga.” Zak kraj, još jedan detalj. Odnosi se prema ljudima sa ljubaznošću (Treat People with Kindnesss – TPWK) slogan je koji je Styles koristio za promociju svojih poruka ljubavi, prihvatanja i ljubaznosti prema ljudima.

NEW MAGAZINE