ISTORIJA FORMULE E

28.10.2021

 

 

Ono što je počelo kao ništa drugo do zajednički san osnivača Formule E Alehandra Agaga i predsednika Međunarodne automobilske federacije (FIA) Žan Toda, zabeležen na poleđini salvete još 2011. godine, razvilo se u najbrže rastuću seriju moto sportova na planeti. Uoči sezone 2020/21, Formula E dobija status svetskog šampionata i prerasta u Svetsko prvenstvo ABB FIA u Formuli E.

 

Osnivačka misija Formule E bila je da pokaže za šta je održiva mobilnost sposobna, dovodeći električna vozila u prvi plan u trci za bolju, čistiju budućnost. Od svog prvog nastupa u Olimpijskom parku u Pekingu 2014. godine, Formula E je prerasla u globalni zabavni brend čija je suština moto-sport. Sada, sa 12 timova i 24 vozača na tabeli, ovaj šampionat je postao odredište najboljih svetskih timova u moto-sportu i trkačkih talenata.

 

PRVA SEZONA – 2014/15

Za samo tri godine, Formula E je od koncepta postala stvarnost – kroz prototipove, inovativnu EV tehnologiju za trkalište i dalje do Gen1, a prva trka održana je pre sedam godina na svetskom predstavljanju serije u Olimpijskom parku u Pekingu.

 

DRUGA SEZONA – 2015/16

Tokom 2015/16. godine održano je deset trka u devet različitih gradova, a Formula E pozdravila je sedam novih proizvođača. Donešeni su propisi koji omogućavaju timovima da dizajniraju sopstvene motore, regulatore, menjače i zadnju vuču, a snaga je takođe povećana na 170 kW (230 KS).

 

TREĆA SEZONA – 2016/17

Jaguar se vratio kao proizvođač u moto-sportu, prvi put u 12 godina, kada je legendarna britanska marka prešla na Formulu E zajedno sa novokrštenom opremom TECHEETAH, dok je ABT u partnerstvu sa Audijem stvorio Audi Sport ‚fabrički’ tim. Američki trkački gigant Andreti ušao je u tehničko partnerstvo sa BMW-om, postavljajući temelje za ulazak nemačke marke u petu sezonu.

 

ČETVRTA SEZONA – 2017/18

Četvrta sezona pozdravila je ABB kao ravnopravnog partnera Formule E, pošto su se ova globalna tehnološka kompanija i Prvenstvo (kao organizacija) udružili kako bi pokrenuli napredak na čelu elektrifikacije i održive tehnologije.

 

PETA SEZONA – 2018/19

Peta sezona bila je početak nove smele ere za seriju uličnih trka samo električnih automobila. Prva značajna promena bila je predstavljanje novog automobila Gen2. Imao je više snage s novom laganom baterijom koja sada ispumpava 250 kW (225 KS) za maksimalnu brzinu od 280 km/h. Povećanje kapaciteta baterije takođe je sprečilo zastoje, jer tehnološki napredak sada znači da bi jedan automobil mogao da ispuni novi format od 45 minuta plus jedan krug pri trkačkim brzinama.

 

ŠESTA SEZONA – 2019/20

Nakon zapanjujuće trkačke godine, kalendar trka u 6. sezoni uključivao je uzbudljive nove lokacije širom sveta. Nažalost, svet je pao u neizvesnost i blokadu nakon pandemije koronavirusa. Zajednica Formule E udružila se sa Esportsom, dobrotvornim aktivnostima u znak podrške Unicefu i još mnogo toga, pre uzbudljivog i nikada pre viđenog povratka na završnici sezone od šest trka u Berlinu.

 

SEDMA SEZONA – 2020/2021 I DALJE

Nakon šest sezona trkanja na ulicama najnaprednijih gradova sveta, Formula E je stekla status Svetskog šampionata, što je FIA – upravno telo moto-sporta – odobrila u decembru 2019. „Uvek nam je bila ambicija da jednog dana dobijemo svetsko prvenstvo FIA-e. Sve što smo do sada uradili i ostvarili vodilo je ovom trenutku,” rekao je tada osnivač i predsednik Formule E Alehandro Agag. Ako želite da saznate više o Formuli E, posetite veb-sajt: https://www.fiaformulae.com/.

 

(Izvor: https://www.fiaformulae.com/)

NEW MAGAZINE