ISTRAŽIVALI SMO EPLOVE PAMETNE NAOČARE PROŠIRENE STVARNOSTI: EVO ŠTA SMO DO SADA OTKRILI?

02.11.2023

O Eplovim naočarima se već neko vreme spekuliše, i dok su detalji još uvek ograničeni, potencijal ovih pametnih naočara proširene stvarnosti da redefinišu uređaje koji se nose na telu je zaokupio maštu tehnoloških entuzijasta. Iako se zvanično lansiranje očekuje tek za nekoliko godina, nedavni pomaci u razvoju Apple Vision Pro naočara daju nagoveštaje šta možemo očekivati od budućih Apple naočara.

 

Nagađanja o datumu izlaska: Strpljenje je ključno

Na žalost, izgleda da ćemo morati još neko vreme da pričekamo dok se Eplove naočare ne nađu na tržištu. Nedavno predstavljanje Vision Pro VR/AR naočara na WWDC konferenciji (Apple Worldwide Developers Conference) 2023 je izazvalo uzbuđenje, ali nije bilo pomena Eplovih naočara. Neki analitičari predviđaju potencijalno puštanje u prodaju 2026. godine, imajući u vidu vreme neophodno za proizvodnju naprednih meta sočiva za koje se očekuje da će biti ključna komponenta. Drugi pak imaju optimističnija predviđanja, sugerišući potencijalan datum izlaska do kraja 2025.

 

Očekivane cene: Pristupačna dostupnost

Kruže nagađanja o ceni Apple naočara, a prema glasinama cena bi mogla biti 499 dolara (bez troškova za izdavanje recepta). U poređenju sa konkurentskim naočarima proširene stvarnosti kao što su Microsoft Hololens 2 ili same Eplove Vision Pro, ova cena deluje relativno nisko. Pošto će se Apple naočare prilikom obrade podataka oslanjati na prateći iPhone, imaće manje delova i biće manje složene od samostalnih naočara. Ovaj pristup je sličan Vuzix Blade pametnim naočarima, koje dolaze sa ugrađenom kamerom i integrisanom Alexom. Međutim, važno je napomenuti da su ove potencijalne cene podložne promenama kako bude stizalo više informacija.

 

Karakteristike i sposobnosti: proširivanje mogućnosti

Očekuje se da će Eplove naočare prenositi informacije sa vašeg telefona direktno u vaše vidno polje, sinhronizujući se sa vašim iPhone-om za prikaz tekstova, e-mailova, mapa, igara i još mnogo toga. Apple planira da podrži aplikacije trećih strana a moguće je i da će uvesti namensku prodavnicu aplikacija, sličnu Apple TV i Apple Watch ekosistemima. Na osnovu patenata može se zaključiti da se Apple naočare mogu automatski prilagoditi osobama sa narušenim vidom, što potencijalno može eliminisati potrebu za sočivima na recept.  A tu je i još jedan intrigantan patent koji nagoveštava sistem zasnovan na projekciji koji emituje slike direktno u oko korisnika, eliminišući potrebu za transparentnim ekranom.

 

Dizajn i udobnost: kombinacija stila i funkcionalnosti

Prema navodima, trenutni prototip Apple naočara ima skroman par plastičnih naočara, sa marketinškim materijalima koji podsećaju na dizajn naočara Klarka Kenta (aka Supermena). Naočare dolaze sa skenerom LiDAR (detekcija i domet svetlosti) na desnoj slepoočnici, dok su dodatne kamere uklonjene usled brige o privatnosti. Apple nastoji da kreira udoban dizajn pogodan za svakodnevnu upotrebu, iako naočare možda neće biti tako lagane kao modne naočare za sunce. Trenutno ne postoje planovi za različite boje, ali kako se proizvod bude razvijao, Apple može proširiti svoju ponudu kako bi uključio različite stilove.

 

Privatnost i patenti: zaštita korisničkog iskustva

Apple aktivno istražuje različite pristupe kako bi osigurao privatnost i transparentnost u vezi sa mogućnostima snimanja Apple naočarima. Patenti predlažu opcije kao što su uklonjivi moduli kamere, lampica koja se upali kada kamera snima i obrasci šifrovanja za onemogućavanje snimanja ukoliko nisu ispunjeni određeni uslovi. Eplova posvećenost zaštiti privatnosti korisnika i rešavanju zabrinutosti oko snimanja na javnim prostorima je očigledna u njihovim podnescima patenata.

 

Nestrpljivo iščekujući budućnost Apple naočara

Iako se zvanični izlazak Apple naočara očekuje za još nekoliko godina, glasine i patenti pružaju uvid u potencijal ovih futurističkih pametnih naočara. Sa različitim mogućnostima proširene stvarnosti, elegantnim dizajnom i funkcijama koje vode računa o privatnosti, Apple naočare imaju potencijal da revolucionišu tehnološke uređaje koji se nose na telu. Dok željno iščekujemo više informacija, očigledno je da Apple marljivo radi na stvaranju ubedljivog i inovativnog proizvoda koji se neprimetno integriše u naše digitalne živote.

NEW MAGAZINE