JOVAN DENOVIĆ: IZAZOVI I TRIJUMFI U ATLETICI

13.05.2024

 

Atletika, sport koji zahteva predanost, disciplinu i samodisciplinu, nije uvek prva opcija mladih sportista. Ali za Denović Jovana, mladog studenta medicine iz Kosovske Mitrovice, atletika nije samo sport – ona je način života i izazov koji prihvata s ljubavlju i strašću.

 

Denović Jovan, dvadesetdvogodišnji student četvrte godine medicine, nije uvek bio atletičar. Kao dete, trenirao je, poput mnogih svojih vršnjaka – fudbal. Međutim, sve se promenilo kada je sa svojim ocem, inače trenerom Atletskog kluba „Trepča “, počeo da trenira atletiku, ali i da odmah osvaja nagrade. Naime, Jovan je već na svom prvom atletskom takmičenju osvojio medalju, što je bilo dovoljno da zapali iskru ljubavi prema atletici. Odlučio je da napusti fudbal i potpuno se posveti atletici, sportu koji zahteva samodisciplinu i odricanje, ali pruža neizmernu satisfakciju.

 

“Zavisite sami od sebe… ne može vas niko pogurati, a ni sreća pogledati. Tako da sve zavisi isključivo od vas i vaše želje za uspehom. Mislim da baš zbog toga atletika važi za kraljicu svih sportova. Treniram bukvalno svakog dana u toku godine, nekada i po dva puta na dan, a moj trener (otac) je dao lep primer za to: trening u atletici je kao kada zidate kuću, ako zaboravite par cigala srušiće se kuća. Tako da sam maksimalno posvećen”, kazao nam je na početku razgovora za Magazin 4You Jovan.

 

Uspešan atletičar i posvećeni mentor mladima

Što se tiče slobodnog vremena trenutno ga i nema baš puno, jer pored atletike, pohađa i četvrtu godinu  Medicinskog fakulteta. Od njega saznajemo da nije samo uspešan atletičar, već i posvećeni mentor mladim sportistima. Kazao nam da je ima privilegiju da deli svoje znanje i iskustvo sa najboljim mladim atletičarima, kroz predavanja o njihovim pripremama  za treninge na višim nadmorskim  visinama, o suplementaciji i ishrani ovih predanih sportista. Kroz ova predavanja, on im ne prenosi  samo tehničke detalje, već ih inspiriše da razumeju važnost sveobuhvatnog pristupa pripremi za vrhunska takmičenja. “Obuka i obrazovanje mladih atletičara su od suštinskog značaja za razvoj budućih šampiona. Imam privilegiju da podelim svoje znanje i iskustvo sa mladima i nadam se da će im to pomoći u njihovom putovanju ka uspehu”, naglašava Jovan.

 

TEXTBOX

Izazovi i uspesi

Jovan ima impresivan spisak uspeha u atletici. Sa preko 70 osvojenih medalja i učešćem na brojnim takmičenjima, uključujući i predstavljanje Srbije na prvenstvu Balkana, on sanja o osvajanju medalja na velikim međunarodnim takmičenjima. Nedavno mu je uručeno priznanje za najboljeg sportistu Kosovske Mitrovice u 2023. godini. Kao atletičar Atletskog kluba „Trepča“, na prvenstvu Balkana u Bugarskoj, Denović je bio drugi najbolje plasirani takmičar iz Srbije i za mlađe seniore. Na Novosadskom polumaratonu osvojio je prvo mesto, na atletskom mitingu u Bijeljini 3. mesto na 1.500 metara. Na prvenstvu Beograda u krosu na 4 kilometara u kategoriji seniora osvojio je drugo mesto.

 

Put ka samostvarenju

Jovan pronalazi inspiraciju u velikim sportistima poput Novaka Đokovića, ali i u podršci svoje porodice, prijatelja i trenera. Atletika nije samo sport za Jovana – to je način života koji ga motiviše da svakog dana bude bolji i da teži ka vrhuncu svog potencijala. Njegova poruka mladima je jednostavna:“Budite istrajni i disciplinovani u tome što radite, to je jedini način da vam se snovi koje sanjate možda ostvare. Nemojte misliti da niste talentovani za nešto, zato što veliki rad na kraju uvek pobedi taj talenat. Ne postavljajte sebi granice zato što su one deo vaše iluzije i mašte, i često nisu stvarne, i lako se prevazilaze”, poruka je koju je Jovan uputio vama, čitaocima Magazina 4 You.

 

Njegova priča predstavlja primer predanosti, posvećenosti i samodiscipline i trebala bi da inspiriše Vas – mlade, da sanjate velike snove i da ne odustajete od svojih ciljeva, ma koliko izazovni bili putevi ka njihovom ostvarenju.

NEW MAGAZINE