KADUPUL (KRALJICA NOĆI) – CVET KOJI CVETA SAMO JEDNU NOĆ

01.02.2024

Reč je o cvetu čiji je život veoma kratak, jer ova biljka cveta samo jednu noć svake godine. Svake godine, usred leta, ovaj kaktus počinje da cveta posle sumraka. Ljubitelji biljaka smatraju ga jednim od najlepših, ali ono ima i najkraći životni vek. To je “kraljica noći”.

Veoma je redak beli cvet koji raste uglavnom na Šri Lanki, a retko ko i ima priliku da ga vidi. Raste u zemljama sa toplom klimom kao što su Meksiko, Venecuela, Teksas

Turisti obično kada posete Šri Lanku imaju najveću želju da vide kako izgleda ovaj cvet i svedoče o njegovoj magiji.

Kada je cvet Kadupul spreman da procveta, neophodno je biti na pravom mestu u pravo vreme da biste uhvatili magični trenutak. Samo nekoliko trenutaka nakon što kadupul procveta, njegove latice menjaju izgled, skoro kao da biljka želi da sakrije tu lepotu pre zore, a dok se sunce probudi, sve što je ostalo kao dokaz velikog spektakla je uvenuo cvet .

Ovaj cvet je klasifikovan kao najpoželjnija biljka na planeti i nikada se ne kupuje, a nijedna cvećara do sada nije uspela da napravi ukrasni buket sa njim, jer se ne može ni naći.

Zbog svoje specifičnosti ovo je jedno od najskupljih cveća na svetu, jer se na zna ni da li će procvetati ili ne, a i kada procveta, osuši se pre nego što možete da ga uberete.

NEW MAGAZINE