KAKO ČITANJE UTIČE NA MOZAK

14.11.2022

Od malih nogu nam govore da čitamo, jer je to dobro za nas. Roditelji, učitelji, lekari i bibliotekari serviraju nam knjige iz dobre namere jer nam čitanje obogaćuje rečnik, podstiče kreativnost i utiče na pozitivan rad mozga.

Čitanje je za mnoge najbolji hobi na svetu, a pritom je i zdrav. Šta god da čitate – fikciju, romane, poeziju, novine – vi se edukujete, informišete, zabavljate i relaksirate.

Kako tačno čitanje dovodi do svega toga?

Kao i većina ljudskih fenomena, sve počinje u mozgu. Možda ne izgleda tako, ali dok posmatramo reči na papiru, naš mozak izvršava nekoliko procesa.

Čuli ste možda nekog prijatelja kako priča o knjizi koja mu je promenila život? Prema istraživanjima Emori Univerziteta iz Džordžije, otkriveno je kako čitanje i naracija mogu da utiču na nerve i rad mozga. Studija je pokazala da dok čitamo raste konekcija između levog temporalnog korteksa dela mozga – područja povezanog sa jezikom. Rast se nastavlja dok proces čitanja traje.

Čitanje takođe povećava aktivnosti u regiji mozga koja je odgovorna za primarne motoričke aktivnosti. Dok čitamo, nervi u ovom području se aktiviraju i stvaraju osećaj proživljavanja priče. Na primer, ako čitate kako glavni junak beži od negativaca, vi ćete verovatno imati potrebu da potrčite. Sadržaj knjige nas “ne stavlja u tuđe cipele” samo figurativno, on čini da se mozak zaista solidariše sa akcijom.

Prema istraživanjima Univerziteta u Džordžiji, čitanje bar kod dece, može pozitivno da utiče na moždano tkivo. Komunikacija unutar mozga je pojačana i povećana.

Čitanje je najbolja aktivnost za mozak. Brže pamtite, više informacija primate, postajte svesniji, otvoreniji, usredsređeniji. Redovno čitanje, kao i svaka druga vežba, pokazaće vidljive rezultate.

NEW MAGAZINE