KAKO DA NAPRAVITE PARFEM?

11.04.2024

Parfemi se koriste već hiljadama godina. Upotreba parfema potiče još iz drevnih civilizacija, a u početku korišćeni su u verskim obredima, medicinske svrhe i za ličnu higijenu. Tokom vremena, razvijali su se različiti načini proizvodnje i primene parfema, a postali su i deo kulture i društvenih običaja širom sveta. Danas su parfemi neizostavan deo svakodnevnog života i industrije lepote.

Stoga, u nastavku pročitajte kako da sami napravite parfem od eteričnih ulja. Ono što je posebno bitno jeste odaberite mirisna ulja koja volite i koja se dobro slažu međusobno. Možete birati lavandu, ružu, jasmin, citrusne note poput limuna ili narandže, pačulija ili sandalovinu. Mi smo se ovog puta odlučili za svež, lagan i cvetni miris – grejpfruta i lavande.

Potreban materijal:
• bočica za parfem sa raspršivačem od 50 ml
• eterično ulje lavande
• eterično ulje grejpfruta
• i destilovana voda

Postupak izrade

Korak 1. – Voda
Potrebno je najpre da napunite bočicu sa raspršivačem destilovanom vodom. Mi smo ovde koristili bočicu od 50 ml i vodom smo je napunili skoro do vrha, ali smo ostavili prostor za eterična ulja. Samo da vam napomenemo, da uvek koristite čistu bočicu od stakla ili plastike.

Korak 2. – Eterična ulja
Kao što smo vam već rekli, mi smo za izradu ovog parfema odabrali eterična ulja – grejpfrut i lavandu. Eterična ulja možete pronaći na lokalnom tržištu, u nekoj od bolje snabdevenih apoteka ili parfimerija. Ubacite jednu po jednu kap ulja grejpfruta u bocu. Mi smo ovde koristili oko 10-15 kapi, ali vi možete dodati ili oduzeti kapi zavisno od vašeg ukusa. Na isti način, potom dodajte eterično ulje lavande, neka to bude okvirno oko 10 kapi.

Korak 3. – Pomešajte ulja
Nakon što ste prethodno u bočicu, ubacili eterična ulja grejpfruta i lavanda, sada je potrebno da dobro promućkate bočicu protresete kako bi se ulja dobro sjedinila. Poprskajte svoj novi parfem kako bi ste bili sigurni da ima jačinu koja vama odgovara. Ako vam se miris ne sviđa, uvek možete dodati više ulja ili vode, zavisno od toga šta volite.

Još jedna napomena, uvek budite oprezni prilikom rukovanja sa eteričnim uljima, jer su ona koncentrisana i mogu da izazovu iritacije na koži. Zato pre svakog korišćenja, uvek proverite uputstva i preporuke za sigurno korišćenje.

I za kraj, parfem koji smo napravili, savršen je kako za dan tako i za večernji izlazak. Uživajte u svom novom mirisu!

 

Izvor: https:www.gimmesomeoven.com

NEW MAGAZINE